قیمت گذاری و کنترل موجودی خرده فروش های رقیب با کمبود جزئی؛ رویکرد نظریه بازیها

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین در تصمیم گیری، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SAIM-5-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

انور محمودی

استادیار مهندسی صنایع، گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی، دانشگاه کردستان

هیبت اله صادقی

استادیار مهندسی صنایع، گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی، دانشگاه کردستان

چکیده

DOR : ۲۰.۱۰۰۱.۱.۲۴۷۶۶۲۹۱.۱۳۹۹.۵.۲.۵.۸استراتژی قیمت گذاری و کنترل موجودی در محیط رقابتی، از مهمترین تصمیمات یک واحد خرده فروشی است که بر روی بقا و سوددهی آن به شدت تاثیرگذار است. هنگامی که کالاها فاسدشدنی هستند، اهمیت این تصمیمات دوچندان می شود. در این مقاله، مساله تعیین همزمان قیمت و سیاست موجودی در محیط رقابتی برای کالاهای فاسدشدنی فرموله بندی و حل می شود. بدین منظور تعدادی خرده فروش رقیب در نظر گرفته می شود که یک کالای فاسدشدنی جایگزین را به یک بازار مشترک عرضه می کنند. فرض شده است که کمبود کالا مجاز بوده و به صورت پس افت جزئی است. هر خرده فروش به دنبال تعیین سیاست موجودی و قیمت گذاری خود به منظور بیشینه کردن سود است. در ابتدا توابع سود هر خرده فروش ارائه شده و وجود تعادل نش بین خرده فروشها ثابت می شود. سپس یک روش حل برای تعیین مقادیر تعادلی قیمت و سیاست موجودی خرده فروشها ارائه می شود. در نهایت، یک مثال عددی به منظور شناسایی اثر پارامترهای مختلف بر روی جوابهای تعادلی ارائه می شود. نتایج عددی نشان می دهد که افزایش شدت رقابت منجر به کاهش مجموع سود خرده فروشها و افزایش مجموع تقاضای برآورد شده توسط آنها می شود. به علاوه، بر خلاف مدلهای انحصاری، تغییر نرخ فاسد شدن کالا در یک خرده فروش در مدل رقابتی تاثیر زیادی بر روی قیمت خرده فروشی او ندارد.

کلیدواژه ها

کنترل موجودی, قیمت گذاری, تئوری بازی, تعادل نش, کمبود جزئی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.