مدلسازی و تجزیه کارایی در سیستم های دوبخشی چنددوره ای با رویکرد تحلیل پوششی داده ها

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین در تصمیم گیری، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SAIM-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا سلیمانی دامنه

استادیار گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان، کرمان، ایران

چکیده

تحلیل پوششی داده ها از پرکاربردترین روش های ارزیابی عملکرد محسوب می شود. در مدل های اولیه تحلیل پوششی داده ها، ساختار داخلی و اثرات زمان در سیستم های دوبخشی چنددوره ای مورد توجه قرار نمی گیرد. مدل های شبکه ای ساختار داخلی را بررسی می کنند اما ایستا هستند و کارایی پویا را محاسبه نمی کنند. از طرف دیگر، مدل های پویا در هر دوره واحد را به صورت جعبه سیاه در نظر می گیرند. بنابراین مدل های شبکه ای و پویا به تنهایی برای ارزیابی کافی نیستند، اما مدل های شبکه ای پویا هر دو مزیت را همزمان دارا هستند. در این پژوهش با در نظر گرفتن یک ساختار دو بخشی چنددوره ای جامع، یک مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای پویای مضربی در دو حالت ورودی محور و خروجی محور جهت محاسبه وزن های بهینه متغیرهای ورودی، خروجی، میانی و بین زمانی ارائه می شود. سپس با استفاده از وزن های به دست آمده، نحوه تجزیه کارایی کل و محاسبه کارایی شبکه ای پویای هر بخش و دوره بیان می-شود. مدل پیشنهادی برای حالت جواب بهینه چندگانه و شرایط بازده به مقیاس متغیر نیز توسعه داده شد و روابط کارایی ها بیان گردید. در مدل های پیشنهادی تنها در صورتی یک واحد کارای کل می شود که در همه مراحل و دوره ها کارا باشد. در نهایت به منظور توصیف عملکرد مدل های پیشنهادی، داده های مدیریت های استانی شعب بانک کشاورزی مورد استفاده قرار گرفت و نتایج کارایی ها در دو شرایط بازده به مقیاس ثابت و متغیر مقایسه شد.

کلیدواژه ها

تحلیل پوششی داده های شبکه ای پویا, مدل های مضربی, کارایی, سیستم های دوبخشی چنددوره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.