مالیات تصاعدی و نابرابری درآمدی: مطالعه موردی تعدادی منتخب از کشورهای دارای رانت منابع طبیعی و OECD

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه اقتصاد کلان، دوره: 12، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_JES-12-24_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر درویشی

استادیار گروه اقتصاد، دانشکده دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

سمیه بوستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم اقتصادی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر ساختار تصاعدی سیستم مالیات بر درآمد بر نابرابری درآمدی است. برای این منظور با استفاده از داده­های مالیات تصاعدی پتر و دانکن(۲۰۰۸) سه مدل پانل دیتا برای تعداد منتخبی از کشورهای دارای رانت منابع طبیعی و کشورهایOECD  برآورد شده است. نتایج نشان می­دهد اگرچه مالیات­های تصاعدی، نابرابری در درآمد مشاهده شده را کاهش می­دهند اما بر نابرابری در درآمد واقعی تاثیر کمتری داشته و در کشورهای با نظم و قانون ضعیف و دارای بخش غیررسمی بزرگ حتی ممکن است نابرابری واقعی را افزایش دهند. رانت منابع طبیعی و تورم نیز از عوامل مهم موثر بر نابرابری هستند. بر اساس نتایج حاصل، تصاعدی کردن ساختار مالیاتی و افزایش بالاترین نرخ­های مالیات لزوما باعث کاهش نابرابری نخواهد شد، بلکه در شرایط وجود اقتصاد زیرزمینی و نهادهای ضعیف، مالیات­های تصاعدی حتی ممکن است وضعیت نابرابری را بدتر کنند. بنابراین توصیه می­شود برای کاهش نابرابری به گسترش پایه های مالیاتی، تثبیت اقتصاد کلان، مدیریت بهینه هزینه کرد درآمدهای نفتی توجه ویژه ای شود.

کلیدواژه ها

مالیات تصاعدی, نابرابری درآمد, دموکراسی, شاخص نظم و قانون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.