توسعه روش بازیابی محلی جهت مدیریت اختلال برنامه پهلوگاه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی حمل و نقل، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JTE-15-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی امیدوارپناه احمدآبادی

کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، برنامه ریزی حمل ونقل، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

عبدالرضا شیخ الاسلامی

استادیار، دانشکده مهندسی عمران، برنامه ریزی حمل ونقل، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

چکیده

مسائل برنامه ­ریزی پهلوگاه از جمله مسائل مرتبط با مدیریت بندر هستند که پاسخ این مسائل می تواند بر روی هزینه ­های بندر تاثیرگذار باشد و به همین دلیل در مقالات و مطالعات بسیار زیادی مورد بررسی قرار گرفتند. برنامه ریزی پهلوگاه شامل دو زیر مسئله تخصیص پهلوگاه و تخصیص جرثقیل اسکله می شود. این مقاله قصد دارد این دو زیر مسئله را ادغام کرده و آن ها را در قالب یک مدل ریاضی مدل­سازی کند. حل این مدل ادغامی با استفاده از الگوریتم بهینه ­سازی کلونی مورچگان انجام می ­شود که منجر به یک برنامه بهینه پهلوگاه می­گردد که هزینه­ های بندر را کاهش می­ دهد. برنامه اولیه پهلوگاه با این فرض برنامه­ ریزی می­شود که تمام داده­ های ورودی مسئله دارای قطعیت هستند؛ اما در واقعیت این­گونه نیست. در حین اجرای برنامه اولیه ممکن است اتفاقات پیش­بینی نشده ­ای رخ دهند که اجرای برنامه اولیه را با چالش مواجه کند. این دسته از اتفاقات که عموما غیرقابل پیش­بینی هستند را اختلال می­گویند. به فرایند بازیابی برنامه اولیه پهلوگاه به ­گونه­ ای که کم­ترین هزینه و جریمه را برای بندر پی داشته باشد، مدیریت اختلال می­­ گویند. تاکنون دو روش کلی برای بازیابی و مدیریت اختلال برنامه پهلوگاه معرفی شدند؛ روش بازیابی سراسری و روش بازیابی محلی. این مقاله با اصلاح ضعف­ های روش بازیابی محلی و توسعه آن، یک روش بازیابی محلی معرفی می­ کند. جهت اعتبارسنجی روش های حل مدل ­های ریاضی از داده­ های ورود و خروج کشتی ­ها در هر دو پایانه کانتینری بندر شهید رجایی استفاده می ­شود. نتایج عددی این مقاله نشان می­ دهد روش های بازیابی محلی، عملکرد به مراتب بهتری نسبت به روش بازیابی سراسری دارند (پاسخ بهینه در روش های محلی در پایانه اول حدود ۱۲۰ درصد و در پایانه دوم حدود ۳۰۰ درصد بهتر از پاسخ نهایی روش بازیابی سراسری است). دو روش بازیابی محلی و روش بازیابی محلی توسعه ­یافته پاسخ ­های تقریبا مشابهی دارند اما سرعت رسیدن به پاسخ نهایی در روش بازیابی محلی توسعه یافته تقریبا ۲ الی ۳ برابر بیشتر می­ باشد.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی پهلوگاه, مدیریت اختلال, بازیابی سراسری, بازیابی محلی, بازیابی محلی توسعه یافته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.