تاثیر محلول پاشی با آهن و روی بر بهبود جذب عناصر غذایی، عملکرد دانه و کارایی مصرف آب در آفتابگردان در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-25-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راحله عرب

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشگاه یاسوج

علیرضا یدوی

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه یاسوج،

حمیدرضا بلوچی

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه یاسوج

حمید اله دادی

دانشجوی کارشناسی ارشد آگروتکنولوژی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه یاسوج

چکیده

هدف: آزمایش به منظور بررسی اثر تنش خشکی و محلول پاشی عناصر آهن و روی بر خصوصیات زراعی آفتابگردان انجام شد.روش پژوهش: آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس در سال ۹۴-۱۳۹۳ اجرا شد. آبیاری در سه سطح (آبیاری پس از ۶۰، ۱۲۰ و۱۸۰ میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) به عنوان کرت­ اصلی و محلول پاشی در چهار سطح (محلول پاشی با آب (شاهد)، سولفات آهن، سولفات روی و سولفات آهن+ سولفات روی) به عنوان کرت های فرعی به کار برده شدند.یافته ­ها: نتایج نشان داد که تاخیر در آبیاری از ۶۰ به ۱۸۰ میلی متر تبخیر باعث کاهش تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و زیستی به ترتیب به میزان ۸/۲۴، ۵/۳۷ و ۳۰ درصد شد. در بین تیمارهای محلول پاشی، محلول پاشی با سولفات آهن+ سولفات روی، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و عملکرد دانه را به ترتیب ۱/۲۴، ۶/۱۶ و ۳/۱۴ درصد نسبت به شاهد افزایش داد. تاخیر در آبیاری، کارایی مصرف آب را تا ۹/۵۰ درصد افزایش داد. برهم کنش رژیم آبیاری و محلول پاشی تاثیر معنی داری بر غلظت آهن برگ و دانه و غلظت روی برگ داشت، به طوری که با تاخیر در آبیاری، جذب عناصر غذایی کاهش یافت ولی محلول پاشی در شرایط تنش خشکی باعث افزایش جذب آهن و روی در آفتابگردان شد.نتیجه­ گیری: با توجه به این نتایج می توان اظهار داشت که از طریق محلول پاشی آهن و روی می توان از افت شدید عملکرد آفتابگردان در شرایط  تنش خشکی جلوگیری نمود.

کلیدواژه ها

تعداد طبق, رژیم آبیاری, عملکرد زیستی, عناصر کم مصرف, وزن دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.