تحلیل حرارتی پیزومترهای سنگ مقطع G بدنه سد داریان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سیزدهمین کنگره بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE13_208
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال گنجعلی پور

دکتری زمین شناسی مهندسی دانشگاه خوارزمی،کارشناس آب زیرزمینی آب منطقه ای استان مرکز ی

امیرهوشنگ اخویسی

دانشیار گروه عمران دانشکده فنی مهندسی دانشگاه راز ی

آرمان کارگری

دانشجوی دکتری مهندسی عمران دانشگاه رازی، مدیر پروژه کنترل پایداری سد داریان، شرکتتوسعه منابع آب و نیروی ایران

چکیده

وجود روشهای قابل اعتماد برای شناسایی نشت در پی، تکیه گاهها و بدنه سدها و پیش بینی مخاطرات احتمالی ناشی از آن بسیار ضروری است. استفاده از دمای آب نشتی به عنوان یک ردیاب از سال ۱۹۵۳ به عنوان یک روش قابل اعتماد جهت شناسایی و مانیتور شرایط جریان نشتی ( حتی جریانهای خیلی کوچک ) مورد توجه قرار گرفته است. درجه حرارت درون بدنه سدخاکی و پی سنگی آنها تابع دمای هوا و آب مخازن بالادست می باشد. تغییرات فصلی دمای این دو ( آب و هوا) موجهای حرارتی تولید می کند که درون بدنه سد و پی سنگی آن انتشار می یابد. نرخ نشت و تغیرات آن در طول زمان می تواند از طریق اندازه گیری مداوم و منظم تغییرات دمایی بررسی شود. معمولا از درجه حرارت به دو روش پسیو و اکتیو برای شناسایی نقاط نشت استفاده می شود . در روش اول با استفاده از پروبهای حرارتی و کابلهای ساده فیبر نوری تغییرات دمای آب درون سد پی و تکیه گاهها اندازه گیری می شود. در روش دوم که اصطلاحا روش پالس حرارتی نامیده می شودکابل فیبر نوری گرم می شود و نقاطی که در اثر جریان آب نشتی کمتر گرم می شوند و تبادل حرارتی بالاتری دارند شناسایی می شوند.در این تحقیق به صورت یک مطالعه موردی تغییرات دمایی آب زیرزمینی در پی سنگی سد داریان با استفاده از ۵ عدد پیزومتر سنگ ثبت گردید در سه پیزومتر مشخصات موج حرارتی شامل دامنه و زمان مربوط به دمای حداکثر مشاهده و ثبت گردید. سپس با استفاده روابط ارائه شده توسط محققین، نرخ نشت و ضخامت زون نفوذپذیر در پی سنگی سد داریان تعیین گردید بر مبنای نتایج این تحقیق ضخامت زون نشتی حدود ۱۰ متر و نرخ نشت در آن حدود ۴۰E-۶ مترمکعب بر ثانیه تعیین گردید.

کلیدواژه ها

دما، نشت پیزومتر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.