وضعیت فقر و منحنی سه بعد فقر در ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه اقتصاد کلان، دوره: 15، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JES-15-29_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد کاظم اعتماد

گروه اقتصاد ، دانشکده اقتصاد و مدیریت ، واحد شیراز ، دانشگاه آزاد اسلامی ، شیراز ، ایران

خسرو پیرایی

دانشیار ، گروه اقتصاد ، دانشکده اقتصاد و مدیریت ، واحد شیراز ، دانشگاه آزاد اسلامی ، شیراز ، ایران

هاشم زارع

استادیار ، گروه اقتصاد ، دانشکده اقتصاد و مدیریت ، واحد شیراز ، دانشگاه آزاد اسلامی ، شیراز ، ایران

مهرزاد ابراهیمی

استادیار ، گروه اقتصاد ، دانشکده اقتصاد و مدیریت ، واحد شیراز ، دانشگاه آزاد اسلامی ، شیراز ، ایران

چکیده

آنچه که بیشتر در اسناد وگزارش های بین المللی به آن اشاره شده است شامل اصابت فقر، شدت فقر و نابرابری درآمدی میان افراد فقیر می باشد. هدف این مقاله نشان دادن وضعیت فقردر ایران است . پیشرفت اصلی تحقیق حاضر در زمینه تحقیقات فقر آن است که با استفاده از داده های خام مرکز آمار ایران و رسم منحنی سه بعد فقر و با استفاده از روش جنکینز و لمبرت در یک دوره زمانی ده ساله از سال ۱۳۸۷ ، وضعیت فقر و ابعاد آن شامل اصابت فقر و شدت فقر و نابرابری درآمد میان فقرا در ایران مورد بررسی قرار گرفت . نتایج حاکی از آن است که فقر کل طی دوره مذکور یک روند نسبتا نزولی با شیب ملایم داشته و بیشترین میزان فقر کل مربوط به سال ۱۳۸۸ می باشد. بررسی ابعاد فقر نیز نشان می دهد که در هر دوره تقریبا ۶۰ درصد از جمعیت ایران زیر خط فقر نسبی قرار داشته اند و شدت فقر محاسبه شده نشاندهنده این موضوع است که فقرا ۵۴ درصد از وضعیت مطلوب فاصله دارند همچنین نابرابری درآمد بین افراد فقیر ۳۴ درصد برآورد شده است . طی این دوره اصابت فقر و نابرابری درآمدی میان افراد فقیر در اقتصاد ایران روند نسبتا ثابتی داشته است. بعلاوه روند شدت فقر در سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹ دارای روند نسبتا ثابتی بوده، اما از سال ۱۳۸۹ تا پایان دوره با یک شیب ملایم کاهش یافته است.

کلیدواژه ها

ابعاد فقر, اصابت فقر, شدت فقر, نابرابری درآمدمیان افراد فقیر, منحنی TIP

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.