بررسی اثر مطالبات غیرجاری بانک های دولتی و خصوصی بر رشد اقتصادی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه اقتصاد کلان، دوره: 16، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JES-16-31_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر ابوالحسنی

دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

بیتا شایگانی

دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

امیر جمشیدنژاد

دانشجوی دکترای اقتصاد، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

صنعت بانکداری از بخش­های مهم و اساسی اقتصاد و بسترساز اصلی رشد و پویایی سیستم مالی و در نتیجه رشد و توسعه اقتصادی است. یکی از مشکلاتی که کشورهای مختلف از جمله ایران در شرایط فعلی با آن رو به رو می باشند، افزایش مطالبات غیرجاری بانک­ها نسبت به کل تسهیلات اعطایی در شبکه بانکی است که نشان­دهنده افزایش ریسک اعتباری، کاهش کیفیت دارایی­های این شبکه و در پی آن، بی­ثباتی­های مالی احتمالی در آینده است. نسبت مطالبات غیرجاری به واسطه کارکردهای متفاوت بانک­های خصوصی و دولتی، تاثیرات متفاوتی بر متغیرهای کلان اقتصادی به جای می گذارد. از سوی دیگر یکی از مهم­ترین متغیرهای کلان اقتصادی، رشد اقتصادی به معنای افزایش مستمر سطح تولید جامعه بوده که نمایانگر سطح رفاه و توان اقتصادی هر جامعه می باشد. چنان چه مطالبات غیرجاری بانک­ها افزایش یابد، باعث کاهش قدرت وام­دهی بانک­ها از یک طرف و لزوم افزایش ذخایر عمومی و اختصاصی بانک­ها جهت حفظ سلامت و مدیریت ریسک آن خواهد شد که در نتیجه امکان تامین مالی در اقتصاد را کاهش داده و رشد اقتصادی کشور را دچار افول می­نماید. در این پژوهش تلاش می­گردد تا با استفاده از روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) نشان داده شود که به چه میزانی افزایش مطالبات غیرجاری به تفکیک بانک­های دولتی و خصوصی، بر روی رشد اقتصادی ایران می تواند موثر واقع شود. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که افزایش نسبت مطالبات غیرجاری بانک های دولتی و خصوصی، به صورت مشابه، موجب کاهش رشد اقتصادی ایران شده است. هم­چنین اعتبارات بخش خصوصی، شاغلین دارای مدرک دانشگاهی و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص تاثیر مثبت و شاخص قیمت و اندازه دولت، اثر منفی بر رشد اقتصادی به جای گذاشته­ اند.

کلیدواژه ها

مطالبات غیرجاری بانکی, رشد اقتصادی, بانک دولتی, بانک خصوصی, حداقل مربعات کاملا اصلاح شده(FMOLS)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.