بررسی اثر نابرابری جنسیتی در آموزش رشته های دانشگاهی علوم پایه، فنی و مهندسی و ریاضیات (STEM) بر رشد اقتصاد ایران: رویکرد سری زمانی ساختاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه اقتصاد کلان، دوره: 16، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JES-16-32_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه صادق پور

دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

محمد جعفری

دانشیار اقتصاد، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

زهرا (میلا) علمی

استاد اقتصاد، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران.

چکیده

آموزش به­ویژه در رشته­های دانشگاهی علوم پایه، فنی و مهندسی و ریاضیات (STEM)، یکی از شاخص­های با اهمیت سرمایه انسانی است. زیرا بیانگر ظرفیت اقتصاد برای نوآوری و خلاقیت است که هسته مرکزی رشد اقتصادی را تشکیل می­دهد. این پژوهش از مدل نولز و همکاران (۲۰۰۲) که نابرابری جنسیتی در آموزش را به مدل رشد منکیو، رومر و ویل (۱۹۹۲) اضافه کرده­اند استفاده میکند و به بررسی اثر نابرابری جنسیتی در آموزش رشته­های دانشگاهی علوم پایه، فنی و مهندسی و ریاضیات (STEM)، بر رشد اقتصاد ایران در دوره زمانی سال­های ۱۳۶۷ تا ۱۳۹۹ می­پردازد. در این بررسی به دلیل ماهیت تصادفی عوامل غیرقابل مشاهده­ی موثر بر رشد اقتصادی مانند پیشرفت تکنولوژی، از رویکرد الگوی اقتصاد سنجی سری زمانی ساختاری (STSM) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می­دهد در دوره مورد مطالعه، اثر مثبت ثبت­نام زنان در این رشته­های دانشگاهی (STEM) بر رشد اقتصاد ایران بیشتر از اثر مثبت ثبت­نام مردان بوده است و افزایش نابرابری جنسیتی در آموزش این رشته­های دانشگاهی اثر منفی و معناداری بر رشد اقتصاد ایران داشته است. از این­رو انتظار می­رود با اتخاذ سیاست­های مناسب در بازار کار با هدف رفع تبعیض جنسیتی در این بازار، به برابری جنسیتی در آموزش این رشته­های دانشگاهی بیانجامد. زیرا رشد پایدار اقتصاد در گرو توجه به درهم­تنیدگی سیاستهای بازار کار و سایر نهادها از جمله نهاد آموزش است.

کلیدواژه ها

نابرابری جنسیتی در آموزش, رشته های دانشگاهی علوم پایه, فنی و مهندسی و ریاضیات (STEM), مدل سری زمانی ساختاری (STSM), رشد اقتصادی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.