بررسی نقش مقاوم ساز ی مساکن روستایی در پدافند غیر عامل و ارتقاء امنیت (مطالعه موردی : بخش جرگلان ، شهرستان رازو جرگلان )

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه دانش انتظامی خراسان شمالی، دوره: 4، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_KHS-4-13_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ام البنین کاملی

کارشناس ارشد جغرافیا

چکیده

مسکن روستایی بنایی است، که ا لگوی معماری آن دارای مبانی محیطی، اقتصادی و اجتماعی بوده لذا کارکردهای متنوعی را ارائه می دهد. یکی از مهم ترین کارکردها مساکن، ایجاد امنیت می باشد . امروزه نگرش نوین پدافند غیر عامل برای ارتقاء امنیت در مناطق حساس به راهکارهای جدیدی رو آورده است، در این میان مقاوم سازی مساکن روستایی در جهت بهینه سازی کیفیت زندگی روستاییان و ماندگاری آنها در این مناطق از الویت ها قلمداد می شود. بنابراین مقاوم سازی مساکن روستایی طبق استانداردهای فنی از ضرورت های اساسی است. لذا در این تحقیق سعی شده مقاوم سازی مساکن روستایی را در قالب انطباق آن با ویژگیهای محیطی، اجتماعی و اقتصادی مورد کنکاش قرار دهیم و از نتایج آن در پدافند غیر عامل و ارتقاء امنیت بهره بجوییم. روش انجام این پژوهش بر پایه ی توصیفی- تحلیلی است که با تکیه بر اسناد و یافته های میدانی انجام گردید. براساس آمار واقع دراستانداری خراسان شمالی در سرشماری سال ۱۳۹۰بخش جرگلان شامل ۳۵ آبادی مسکونی و ۶۳۶۵ خانوار بوده است. بنابر این جامعه آماری این تحقیق کلیه خانوارهای ساکن در این آبادی ها می باشد. از این رو با عنایت به زیاد بودن تعداد جامعه مورد نظر از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده نمودیم. در نهایت برای انتخاب خانوارهای نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. جامعه نمونه بر اساس فرمول کوکران ۲۲۶ خانوار بدست آمد که جهت سهولت انجام محاسبات تعداد ۲۳۰ واحد خانوار نمونه تعیین گردید. ابزار سنجش پژوهش، ابزار محقق ساخته در قالب پرسشنامه می باشد که اعتبار ابزار به وسیله آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن ۰/۸۹ به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل آن از نرم افزار spss استفاده نمودیم. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها بیانگر این است که طرح مقاوم سازی مساکن روستایی با ویژگیهای محیطی، فرهنگی و اقتصادی بخش مورد مطالعه انطباق ندارد، لذا نگرش پدافند غیر عامل در ایجاد و ارتقاءامنیت از اهدافش دور خواهد شد. چرا که لازمه رسیدن به نتیجه مطلوب در پدافند غیر عامل از طریق مقاوم سازی مسکن اجرای صحیح آن می باشد تا عاملی باشد برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان .

کلیدواژه ها

طرح مقاوم سازی, مسکن روستایی, پدافند غیر عامل, امنیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.