رابطه باورهای خودکارآمدی ادراک شده و تعامل معلم دانش آموز: نقش واسطه ای هیجانات معلم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ETLJ-6-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سادات میرهاشمی روته

کارشناسی ارشد، روان شناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران

امید شکری

استادیار، روان شناسی تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

مطالعه حاضر با هدف آزمون نقش واسطه­ای هیجانات معلم در رابطه باورهای خودکارآمدی معلمان و تعامل معلم دانش­آموز انجام شد. ۳۲۹ معلم زن به نسخه کوتاه مقیاس خودکارآمدی معلم (TSES-SF، شوارزر، اسچیتزر و دیتنر، ۱۹۹۹)،سیاهه هیجانات معلم (TEI، چن، ۲۰۱۶) و پرسشنامه تعامل معلم دانش­آموز (QTI؛ لارداسمی و کنی، ۲۰۰۱) پاسخ دادند. در مطالعه حاضر، از روش مدل­یابی معادله ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر باورهای خودکارآمدی معلم با هیجانات مثبت معلم و تعامل مثبت با دانش­آموز، مثبت و معنادار و با هیجانات منفی معلم و تعمل منفی معلم با دانش­آموز، منفی و معنادار بود. همچنین، نتایج نشان داد اثر هیجانات مثبت بر تعامل معلم دانش­آموز مثبت و معنادار و با تعامل منفی معلم با دانش­آموز، منفی و معنادار بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد اثر هیجانات منفی بر تعامل مثبت معلم با دانش­آموز منفی و معنادار و با تعامل منفی معلم با دانش­آموز، مثبت و معنادار بود. نتایج مربوط به مدل مفروض نیز نشان داد که مدل مفروض واسطه­مندی نسبی هیجانات معلم در رابطه باورهای خودکارآمدی معلمان با تعامل معلم دانش­آموز با داده­ها برازش مطلوبی داشت. همچنین، نتایج نشان داد که در مدل­ مفروض، به ترتیب ۵۴ و ۵۷ درصد از پراکندگی نمرات رفتار رابطه بین­فردی مثبت معلم دانش­آموز و رفتار رابطه بین­فردی مثبت معلم دانش­آموز از طریق باورهای خودکارآمدی معلمان و هیجانات معلم تبیین شد. به طور کلی، نتایج نشان می­دهد که بخشی از واریانس مشترک بین دوایر مفهومی باورهای خودکارآمدی معلمان و مدل رفتار رابطه بین­فردی معلم دانش­آموز، نتیجه تغییرپذیری در هیجانات مثبت و منفی معلم است.

کلیدواژه ها

باورهای خودکارآمدی ادراک شده, هیجانات معلم, تعامل معلم دانش آموز, تحلیل واسطه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.