خودکارسازی حقایق اساسی ضرب در کودکان با ناتوانی یادگیری ریاضی: یکپارچه سازی یادگیری مفهومی و یادگیری مبتنی بر حافظه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ETLJ-9-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما اقایی

دانشجوی دکتری، روان شناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی ، تهران، ایران

حمیدرضا حسن آبادی

دانشیار، گروه روان شناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی ، تهران، ایران

ولی اله فرزاد

دانشیار، گروه روان شناسی، دانشگاه خوارمی ، تهران، ایران

هادی کرامتی

استادیار گروه روانشناسی تربیتی دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی کارآمدی رویکرد تلفیقی به آموزش خودکارسازی حقایق ضرب در دانش آموزان با ناتوانی ریاضی بود. پژوهش حاضر در قالب یک طرح تک آزمودنی با چند خط پایه هم زمان انجام شد. تعداد پنج دانش آموز با ناتوانی ریاضی با استفاده از نسخه ایرانی مقیاس هوشی وکسلر - ویرایش پنجم، آزمون ریاضیات ایران کی مت و بر اساس ملاک های ورود و خروج از میان تعدادی از دانش آموز معرفی شده به مرکز اختلالات یادگیری انتخاب شدند. مداخله آموزشی شامل آموزش مفهومی حقایق و راهبردهای ضرب با استفاده از آموزش مستقیم و سه حالت بازنمایی دانش (عینی - نمادین - انتزاعی) و خودکارسازی حقایق آموخته شده با استفاده از روش تشخیص - تمرین - تصحیح در ۱۷ جلسه (به طور میانگین ۳۰ دقیقه ای) ارائه شد. داده ها با استفاده از یک آزمون خود کاری ریاضی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار R به صورت دیداری و کمی تحلیل شدند. تحلیل های دیداری و شاخص های ناهمپوشانی و نیز اندازه های اثر به دست آمده (بیشترین ۸۹/۲ و کمترین ۴۵/۲) افزایش معنادار در عملکرد را برای هر پنج شرکت کننده نشان دادند. همچنین یافته ها پایداری خودکاری به دست آمده در مرحله نگه داری را نیز تایید کردند. به نظر میرسد یافته های این پژوهش می تواند رویکردی یکپارچه و موثر از آموزش شامل یادگیری مفهومی و یادگیری مبتنی بر حافظه را برای خودکارسازی حقایق ضرب در اختیار معلمان و درمانگران قرار دهد.

کلیدواژه ها

خودکارسازی حقایق ضرب, آموزش مستقیم, روش بازنمایی عینی - نمادین – انتزاعی, روش تشخیص - تمرین – تصحیح, روش پوشاندن - رونویسی – مقایسه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.