بررسی ارتباط های زیستگاهی گور ایرانی (Equus hemionus onager) و مدل سازی منطقه گذر این گونه از جاده در منطقه حفاظت شده بهرام گور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-9-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران الماسیه

استادیار، گروه مهندسی طبیعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

علیرضا محمدی

استادیار، گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

لیلا جولایی

کارشناس، محیط زیست طبیعی، اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس، شیراز، ایران

چکیده

این مطالعه با هدف تعیین ارتباط های زیستگاهی گور ایرانی و منطقه گذر جاده ای این گونه در منطقه حفاظت شده بهرام گور انجام شد. در این مطالعه، مدل سازی مطلوبیت زیستگاه با تعداد ۵۷ نقطه حضور گور ایرانی و شش متغیر محیط زیستی در بسته Biomod۲ در محیط نرم افزار R بر اساس چهار مدل مطلوبیت زیستگاه انجام گرفت و نقشه تجمعی حاصل از این مدل ها در طراحی ارتباط های زیستگاهی بین نقاط حضور با روش مدارهای الکتریکی استفاده شد. در نهایت، میزان تطابق منطقه گذر جاده ای گور ایرانی با نقاط تلفات جاده ای آن مورد مقایسه قرار گرفت.نتایج تحلیل مطلوبیت زیستگاه نشان داد که به ترتیب متغیرهای فاصله از مراتع با تراکم متوسط، فاصله از جاده ها و شیب دارای بیشترین تاثیر در مطلوبیت زیستگاه گور ایرانی در منطقه مورد مطالعه بوده اند. نتایج ارتباط های زیستگاهی نشان داد که جابه جایی بالای افراد گور ایرانی بین پارک ملی قطروئیه با مناطق غربی داخل منطقه حفاظت شده بهرام گور وجود دارد. در نهایت، هفت نقطه تلفات جاده ای گور ایرانی با منطقه گذر شناسایی شده در مرز غربی منطقه حفاظت شده بهرام گور، مطابقت کامل داشتند. این مطالعه، ضرورت فراهم نمودن تمهیدات حفاظتی (نصب علائم و چراغ های هشداردهنده و اعمال محدودیت سرعت وسایل نقلیه) برای گذر جاده ای گور ایرانی در این منطقه را توسط سازمان حفاظت محیط زیست، خاطر نشان می سازد.

کلیدواژه ها

ارتباط زیستگاهی, پارک ملی قطروئیه, جابه جایی, نظریه مدارهای الکتریکی, گور ایرانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.