بررسی اثرات آرژنین و گوانیدینواستیک اسید بر فعالیت آنزیمی، فراسنجه های خونی و وضعیت آنتی اکسیدانی در پرندگان درگیر با سندرم افزایش فشار خون ریوی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-11-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مختار فتحی

گروه علوم دامی، گروه کشاورزی. دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

شهریار سعیدیان

گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

با توجه به نقش آرژنین در انبساط پذیری عروق  و کاهش فشار خون و امکان جایگزینی این اسید آمینه با گوانیدینواستیک اسید، آزمایشی با استفاده از۴۰۰ قطعه جوجه گوشتی، در قالب ۵ تیمار (شاهد، دو سطح ۵/۰ و ۱ درصد آرژنین و دو سطح ۱۵/۰ و ۳/۰ درصد گوانیدینواستیک) در چهار تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. پرندگان برای القای سندرم افزایش فشارخون ریوی، تحت برنامه دمایی سرد قرار گرفتند. فراسنجه­های خونی (گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت و هتروفیل/ لنفوسیت)، فراسنجه های بیوشیمایی (لاکتات، اوره، اسیداوریک و نیتریک اکسید)، فراسنجه های آنزیمی (LDH، AST، ALT و CK) و فراسنجه های آنتی اکسیدانی (TAS، MDA، GPX و SOD) پلاسما در پایان دوره آزمایش (۴۲ روزگی) اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که مکمل سازی ۱ درصد آرژنین و ۱۵/۰ درصد گوانیدینواستیک اسید شاخص هتروفیل/ لنفوسیت، درصد هماتوکریت، اوره و اسید اوریک  را کاهش و نیتریک اکسید پلاسما را افزایش دادند (۰۵/۰P< ). تیمارهای ۱ درصد آرژنین و ۱۵/۰ درصد گوانیدینواستیک اسید سبب کاهش مالون دی آلدهید و افزایش فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و کراتین کیناز در پلاسما شدند (۰۵/۰P< ). سطح ۱ درصد آرژنین نیز سبب افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در پلاسما شد. سایر فراسنجه های اندازه گیری شده به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (۰۵/۰P> ). به طورکلی، نتایج این آزمایش نشان داد با توجه به قیمت کمتر گوانیدینواستیک اسید در مقایسه با آرژنین، می توان به طور موثری سطح ۱۵/۰ درصد گوانیدینواستیک اسید را جهت جایگزین ۱ درصد آرژنین برای کاهش تنش اکسیداتیو استفاده نمود.

کلیدواژه ها

آرژنین, فراسنجه های خونی, فعالیت آنزیمی, گوانیدینواستیک اسید, وضعیت آنتی اکسیدانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.