بررسی تاثیر القای پرکاری و کم کاری غده تیروئید بر فراسنجه های عملکردی، خونی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-11-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کمالی

کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان،اهواز، ایران

صالح طباطبائی وکیلی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران

علی آقائی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران

شیما حسینی فر

استادیار، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

چکیده

این پژوهش به منظور ارزیابی اثرات کم کاری و پرکاری غده تیروئید بر فراسنجه های­ عملکردی، خونی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی انجام شد. تعداد ۳۲۰ قطعه جوجه بلدرچین یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار استفاده شد. تیمارها شامل ۱- شاهد بدون درمان، ۲- لووتیروکسین (۷۰ میکروگرم در لیتر)، ۳- پروپیل تیواوراسیل (۱۵ میلی­گرم در لیتر) و ۴- پروپیل تیواوراسیل در ابتدا و سپس لووتیروکسین بود. صفات عملکردی هر هفته اندازه گیری شد. در روز ۴۲ پرورش، از هر تکرار یک پرنده نر و یک ماده انتخاب و خونگیری برای ارزیابی فراسنجه های خونی صورت گرفت. در روز ۶۲ پرورش، تخم پرنده ها جمع­آوری و به دستگاه جوجه کشی منتقل شد. ضریب تبدیل غذایی، میزان مصرف خوراک و افزایش وزن تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند. در سرم نرها، غلظت تری گلیسیرید در کل تیمارهای درمانی و غلظت آلانین آمینوترانسفراز در تیمار پروپیل تیواوراسیل- لووتیروکسین کاهش معنی­داری داشت (۰۵/۰≥P). در پرنده ماده، غلظت LDL خون در تیمار لووتیروکسین نسبت به شاهد کاهش و آلانین آمینوترانسفراز در این تیمار نسبت به گروه­های دیگر افزایش یافت (۰۵/۰≥P). بیش ترین غلظت آلکالین فسفاتاز سرم خون ماده­ها در تیمار پروپیل تیواوراسیل بود (۰۵/۰≥P). سایر فراسنجه های بیوشیمایی خون و درصد باروری تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفتند. کم ترین درصد جوجه در­آوری کلی و جوجه در­آوری تخم­های بارور و بیش ترین درصد تلفات رویانی مربوط به تیمار پروپیل تیواوراسیل- لووتیروکسین بود (۰۵/۰≥P). به طورکلی، داروهای القاکننده پرکاری و کم­کاری غده تیروئید، نتوانستند تاثیر قابل ملاحظه­­ای بر اغلب فراسنجه های عملکردی، تولیدمثلی و خونی در بلدرچین ژاپنی داشته باشند.

کلیدواژه ها

بلدرچین ژاپنی, پرکاری تیروئید, عملکرد, کم کاری تیروئید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.