تعیین غلظت های کشنده (۹۰ -۱۰LC) سموم دلتامترین و فن والریت و تاثیر آن ها بر علائم بالینی و تغییرات رفتاری در ماهی گورخری چهارمحال و بختیاری Aphanius vladykovi (Coad, ۱۹۸۸)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-6-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فردین شالویی

استادیار، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران .

مژگان اکرامی

دانشجوی کارشناسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

روح الله رحیمی

استادیار، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

گودرز هاشمی

دانشجوی کارشناسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

حشره کش های مصنوعی پیروتروئید به طور گسترده به جای حشره کش های آلی کلره، فسفره و کاربامات ها برای کنترل انواع مختلف آفات استفاده می شوند و به عنوان قوی ترین حشره کش ها شناخته شده اند. به دلیل استفاده زیاد از سموم دلتامترین و فن والریت در مزارع استان چهارمحال و بختیاری در مرکز ایران، این مطالعه برای تعیین غلظت نیم کشنده (LC۵۰)، غلظت بی اثر (NOEC)، حداکثر غلظت مجاز (MAC) و حداقل غلظت موثر (LOEC) این سموم و تاثیر آن ها بر تغییرات رفتاری و علائم بالینی در ماهی گورخری چهارمحال بختیاری (Aphanius vladykovi) انجام گرفت. برای این منظور برای هر تیمار ۷ قطعه ماهی گورخری با سه تکرار درون آکواریوم های ۲۰ لیتری در معرض غلظت های مختلف دلتامترین (۵/۲%) و فن والریت (۲۰%) به مدت ۹۶ ساعت قرار گرفتند و میزان تلفات ماهیان هر ۲۴ ساعت جمع آوری و ثبت شد. در طول آزمایش واکنش و رفتار ماهیان در معرض مواد سمی به دقت زیر نظر قرار گرفت. مقادیر LC۵۰ ۹۶ ساعته، NOEC، LOEC و MAC سم دلتامترین برای ماهی گورخری به ترتیب ۰۱۵/۰، ۰۰۰۱/۰، ۰۰۰۵/۰ و ۰۰۰۲/۰ میکروگرم در لیتر محاسبه شد. همچنین مقادیر LC۵۰ ۹۶ ساعته، NOEC، LOEC و MAC سم فن والریت برای ماهی گورخری به ترتیب ۰۲۱/۰، ۰۰۰۵/۰، ۰۰۱/۰ و ۰۰۰۷/۰ میکروگرم در لیتر بود. اولین تغییرات رفتاری بعد از ۱۵ دقیقه در معرض قرارگیری با غلظت های بالای سم دلتامترین (۰۱/۰، ۱/۰ و ۱ میکروگرم در لیتر) مشاهده شد. همچنین ماهیان بعد از ۳ ساعت در معرض غلظت های ۰۱/۰، ۱/۰، ۱ و ۱۰ میکروگرم در لیتر فن والریت رفتار غیرعادی از خود نشان دادند. بر اساس نتایج این تحقیق سموم دلتامترین و فن والریت ازنظر درجه سمیت در دسته سموم فوق العاده سمی و کشنده برای ماهی گورخری چهارمحال و بختیاری قرار می گیرند. برای حفاظت از این گونه ارزشمند استفاده از مبارزه بیولوژیک با آفات به جای آفت کش ها توصیه می شود.

کلیدواژه ها

حشره کش, تغییرات رفتاری, سمیت حاد, ماهی گورخری چهارمحال و بختیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.