بررسی غلظت کشندگی متوسط کلرید روی (ZnCl۲) و اثرات رفتاری آن در ماهی کفال خاکستری (Mugil Cephalus)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-6-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین صادقی

استادیار، گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار

نغیمه کسلخه

دانشجوی کارشناسی ارشد، زیست شناسی جانوران دریا، گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار

چکیده

هدف از انجام این تحقیق بررسی غلظت کشندگی متوسط کلرید روی (ZnCl۲) و اثرات رفتاری ناشی از سمیت حاد آن در ماهی کفال خاکستری بود. برای انجام این آزمایش، ماهی کفال خاکستری با میانگین وزنی ۴۲/۷ گرم و طول کل ۵۱/۶ سانتی­متر از خلیج چابهار صید گردید. برای پیدا کردن محدوده کشندگی کلرید روی (Rang Finding Test) ماهیان در معرض دوزهای انتخابی از کلرید روی (۲۵/۰، ۵/۰، ۱، ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ میلی­گرم بر لیتر) قرار گرفتند. براساس آزمون محدوده کشندگی، برای تعیین LC۵۰-۹۶h ماهیان به مدت ۹۶ ساعت در معرض ۴ دوز ۱۶، ۱۷، ۱۸و ۱۹ میلی گرم بر لیتر کلرید روی قرار گرفتند. آزمایش با سه تکرار و ۲۱ قطعه ماهی در هر تیمار انجام پذیرفت. در طول آزمایش خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب اندازه­گیری شدند که میانگین دما، pH، اکسیژن محلول و شوری به ترتیب برابر با ۳۰ درجه سانتی گراد، ۷۵/۷، ۲۵/۸ میلی­گرم بر لیتر و ۳۸ ppt بود. تعداد مرگ و میر ماهیان در ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت بعد از در معرض گذاری و همچنین تغییرات رفتاری ماهیان ثبت گردید. تغییرات رفتاری مشاهده شده در ماهیان طی دوره آزمایش شامل واژگونی، شنا در سطح آب، تظاهرات عصبی، بلعیدن هوا از سطح آب، باز و بسته شدن سریع سرپو­ش­های آبششی، پرخونی و خونریزی ناحیه دهان، آبشش­ها و باله­های ماهی، حرکت آهسته، تغییر رنگ بدن و افزایش ترشح موکوس بود. مقدار LC۵۰ کلرید روی برای ماهی کفال خاکستری در شرایط ایستا و آزمایشگاهی با استفاده از برنامه SPSS Probit Analysis محاسبه و میزان آن ۳۳/۱۷ میلی گرم بر لیتر تعیین گردید.

کلیدواژه ها

کلرید روی, کفال خاکستری, رفتار, LC۵۰

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.