بررسی پراکنش و نوسان های فصلی ماکروبنتوزهای چشمه دادین کازرون

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-6-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا گلچین منشادی

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، کازرون، ایران

حسین پورباقر

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، کازرون، ایران

چکیده

به­ منظور مطالعه و شناسایی فون ماکروبنتوزهای چشمه دادین کازرون واقع در جنوب غربی فارس در ایران از فروردین تا اسفند سال ۱۳۹۳، نمونه­گیری از پنج ایستگاه مختلف چشمه شامل مرکز، شمال، جنوب، غرب و شرق چشمه انجام گردید. نمونه­برداری از رسوبات با استفاده از گرب مدل ون وین انجام شدند. پس از شستشوی رسوبات برای جلوگیری از فساد موجودات زنده با استفاده از فرمالین یک درصد تثبیت و سپس شناسایی ماکروبنتوزها بر اساس کلید شناسایی صورت گرفت. نتایج نشان داد سه شاخه از ماکروبنتوزها در چشمه دادین شناسایی گردید که این سه شاخه  عبارتند از سخت پوستان شامل هفت جنس Epitheca sp.، Argia sp.، Chironomus sp.، Chysops sp.، Hydropsyche sp.  Potamon sp، Caridina sp.، کرم­های حلقوی شامل دو جنس Uncinais sp. و Lumbriculus sp. و نرمتنان شامل چهار جنس Theodoxus sp.، Monacha sp.، Melanopsis sp. و Melanoides sp.. نرمتنان غالبیت ماکروبنتوزها با فراوانی ۴۸ درصد به خود اختصاص دادند و کرم های حلقوی با فراوانی ۵/۱۵ از حداقل فراوانی برخوردار بودند. گرچه سخت­پوستان فراوانی کمتری از نرمتنان داشتند (۷۵/۳۶) اما تنوع سخت پوستان از بقیه بیشتر بود. آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد بین درصد فراوانی نمونه­های جمع­آوری شده و فصل نمونه­گیری رابطه معنی­داری وجود دارد (۰۵/۰P≤) در حالی که بین درصد فراوانی نمونه­های جمع­آوری شده و ایستگاه نمونه­گیری چنین رابطه­ای مشاهده نشد (۰۵/۰P> ).

کلیدواژه ها

ماکروبنتوز, ترکیب, چشمه دادین, کازرون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.