بررسی اثر نانو ذرات آهن بر تغییرات هیستوپاتولوژیک تخمدان در موش های تیمار شده با ایزونیازید

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-6-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه ذوالقدری جهرمی

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، جهرم، ایران

ماجد رضایی زاده

کارشناسی ارشد زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، جهرم، ایران

چکیده

هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر نانوذرات آهن بر تغییرات هیستوپاتولوژیک تخمدان در موش های تیمار شده با ایزونیازید می باشد. در این تحقیق ۵۰ سر موش صحرایی ماده بالغ به طور تصادفی به ۵ گروه ۸ تایی تقسیم شدند؛ گروه کنترل (بدون تیمار)، گروه شاهد (روزانه mg/kg۲/۰ سرم فیزیولوژی)، گروه تجربی ۱ (mg/kg۵۰ داروی ایزونیازید به صورت خوراکی)، گروه تجربی ۲ و ۳ (mg/kg۵۰ داروی ایزونیازید به صورت خوراکی و به ترتیب به همراه mg/kg۱۵۰ و  mg/kg۲۵۰ نانوذرات آهن به صورت درون صفاقی) دریافت کردند. نانوذرات ۱۲ روز متوالی تزریق گردید. بعد از ۲۴ ساعت، نانوذرات ذر ترکیب با ایزونیازید تزریق گردید. پس از گذشت ۱۵ روز موش های تمام گروه ها تشریح و تخمدان آن ها جهت مطالعه خارج و در فرمالین ۱۰% قرار داده شدند. نتایج نشان می دهد، در گروه دریافت کننده ایزونیازید کاهش فولیکول بدوی، اولیه (تک لایه و چند لایه)، ثانویه، گراف و جسم زرد مشاهده شد (۰۵/۰> P). در گروه دریافت کننده ایزونیازید و نانواکسید آهن (۱۵۰) تعداد فولیکول بدوی، ثانویه و گراف دارای افزایش معنادار و در گروه ایزونیازید و نانواکسید آهن (۲۵۰) تعداد فولیکول بدوی، اولیه تک لایه، ثانویه و گراف دارای افزایش معناداری نسبت به گروه ایزونیازید از خود نشان می­دهند (۰۵/۰> P). با توجه به مطالب ذکر شده، ایزونیازید به علت خاصیت اکسیدانی سبب تخریب بافت تخمدان در گروه­های دریافت­کننده خود شده است و نانواکسید آهن به واسطه خاصیت آنتی اکسیدانی خود  تا حدودی این عوارض را کاهش داده است.

کلیدواژه ها

نانوذره آهن, ایزونیازید, فولیکول های تخمدانی, موش صحرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.