مناطق کلیدی جهت حفاظت از خرس قهوه ای (Ursus arctos Linnaeus, ۱۷۵۸) ماده در البرز مرکزی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-6-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر نظامی

استادیار، دانشکده محیط زیست، سازمان حفاظت محیط زیست، کرج

فرهاد عطایی

مربی، دانشکده محیط زیست، کرج

حمید رضا حیدری

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، محیط زیست، دانشگاه منابع طبیعی گرگان

افشین علیزاده شعبانی

استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

رحمان اسحاقی

محیط بان، البرز مرکزی، اداره کل حفاظت محیط زیست استان مازندران

، رحمان نعیمایی

محیط بان، البرز مرکزی، اداره کل حفاظت محیط زیست استان مازندران

چکیده

هدف از این مطالعه رسیدن به یک مدل مطلوبیت زیستگاهی مبتنی بر داده های حضور خرس قهوه­ای ماده و شناسایی فاکتورهای مهم در انتخاب زیستگاه می باشد. شناسایی این مناطق نقش بسیار مهمی در حفاظت از خرس قهوه ای خواهد داشت. در این راه با توجه به عوامل موثر در تعیین کیفیت زیستگاه، نتایج حاصل به صورت یک نقشه پیش بینی پراکنش زیستگاه های مطلوب و اولویت بندی دامنه تغییرات متغیرهای زیست محیطی تاثیرگذار بر این مطلوبیت ارائه می شود. لذا داده های لازم برای مدیریت و حفاظت گونه و زیستگاه مطلوب آن از طریق تعیین پاسخ گونه به محیط زیست و پارامترهای شناسایی شده تسهیل خواهد شد. در این بررسی از روش بیشترین بی نظمی برای مدل سازی زیستگاه خرس قهوه ای در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی استفاده شد. داده های در دسترس برای تعیین اولویت انتخاب زیستگاه شامل یک مجموعه نقاط حضور گونه براساس مشاهدات میدانی و همچنین متغیرهای زیست محیطی منطقه مورد مطالعه است. صحت مدل به دست آمده از نتایج، حد استاندارد بالای ۸۹/۰ را نشان می دهد. براساس تحلیل جک نایف نیز متغیر بارندگی سالیانه موثرترین پارامترهای حضور گونه بوده و همچنین پوشش گیاهی منحصر به فردترین اطلاعات را در اختیار مدل قرار داده است.

کلیدواژه ها

انتخاب زیستگاهی, خرس قهوه‎ای, منطقه حفاظت شده البرز مرکزی, بیشترین بی نظمی, بارندگی سالیانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.