مطالعه مقدماتی زیست شناسی وزغ خراسانی Bufotes oblongus (Nikolskii, ۱۸۹۶) در شرق ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-6-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد استواری

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فردوس

حاجی قلی کمی

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان

چکیده

این تحقیق به منظور مطالعه برخی از ویژگی­های زیستی وزغ خراسانی Bufotes oblongus، از ماه فروردین ۱۳۹۱ تا تیر ماه ۱۳۹۲، در قنات قصبه شهر گناباد درخراسان رضوی و سد و چشمه فصلی روستای مهوید و قنات­های کوران و بلده شهر فردوس و قنات محمدآباد شهر قاین در خراسان جنوبی انجام گرفت. لاروهای این گونه، در طول روز  با کمک تور دستی با چشمه یک میلی متر و تمامی نمونه­های بالغ، در شب با کمک دست جمع آوری شدند. مشخصه مهم این گونه، داشتن برآمدگی رو به پایین غده پاروتوئید درعقب پرده ­صماخ و همچنین کوچک بودن قطر پرده­ صماخ است.  بیشترین و کمترین طول بدست آمده از این گونه در زیستگاه طبیعی­اش، ۲۷/۸ سانتیمتر (جنس ماده)  و ۵۹/۵ سانتی متر (جنس نر) بود. نسبت طول ساق پا به اندازه بدن برای این گونه و در این تحقیق، ۳۵/۰ و نسبت طول غده پاروتوئید به اندازه بدن، ۲۱/۰ به دست آمد. نتایج این تحقیق در ارتباط با بررسی یک چشمه فصلی، نشان داد که آلودگی آب آبگیرها به علت ورود مدفوع حیوانات اهلی به داخل محل تخم­ریزی و تکوین لاروها، استفاده از این چشمه به عنوان آبشخور دام ها و همچنین تبخیر آب به علت گرمای هوا، جزء عوامل تهدیدکننده حیات این گونه به شمار می­آیند. به نظر می­رسد برنامه­ریزی و انجام پروژه­های آموزشی به منظور بالا بردن آگاهی مردم نسبت به نقش ارزنده دوزیستان، می­تواند راهکاری ارزشمند برای حفاظت این رده از مهره­داران،  به ویژه در مناطق نیمه بیابانی کشور باشد.

کلیدواژه ها

ریخت شناسی, بوم شناسی, Bufotes oblongus, خراسان رضوی, خراسان جنوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.