کاربرد نمایه های خرس قهوه ای (Ursus arctos) در شناسایی گستره پراکنش آن و نوع خسارات وارده در استان فارس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-8-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی غلامحسینی

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز

مهدی انصاری

کارشناس ارشد، اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس

مهرگان ابراهیمی

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز

حمیدرضا اسماعیلی

استاد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز

چکیده

خرس قهوه­ای (Ursus arctos) بزرگترین حیوان گوشتخوار ایران می­باشد که در قاره­های آسیا، اروپا و آمریکای شمالی زیست می­کند. در ایران پراکنش این گونه محدود به نواحی جنگلی رشته کوه­های البرز و زاگرس بوده و مرز جنوبی پراکنش آن در استان فارس واقع می­باشد. خرس قهوه­ای ایران متعلق به زیرگونه سوری (U. a. syriacus) می باشد که دارای جمعیت های گسسته و در معرض خطر بوده و همچنین اطلاعات اندکی از جنبه­های مختلف زیست شناسی آن وجود دارد. این پژوهش در راستای شناسایی گستره پراکنش خرس قهوه­ای در استان فارس به مدت چهار سال انجام گرفت. با توجه به این که مشاهده مستقیم خرس قهوه­ای به علت شب­فعال­بودن آن بندرت رخ می­دهد معمولا در اینچنین تحقیقاتی از نمایه­ها استفاده می­شود. در کل ۱۷۰ نمایه از این گونه در استان فارس شناسایی شد. بیشترین نمایه­های رویت شده مربوط به ردپا (حدود ۴۸ درصد) و سرگین (حدود ۲۰ درصد) می­باشد. بررسی نمایه­ها و تهیه نقشه پراکنش این گونه در استان فارس با استفاده از ArcGIS ۱۰.۳ نشان داد که بیشترین نمایه­های حضور این گونه مربوط به مناطق کوهستانی مرودشت (۵۴/۳۲ درصد) و سپیدان (۹۵/۳۱ درصد) در نیمه شمالی استان با محدوده ارتفاعی ۱۶۰۰ تا بیش از ۲۸۰۰ متر از سطح دریا می­باشد. نمایه­ها نشان می­دهد که حمله خرس قهوه­ای به انسان، احشام اهلی، کندوهای عسل، مزارع پرورش ماهی­ و محصولات کشاورزی از جمله خسارات ناشی از این گونه در استان می باشد.

کلیدواژه ها

پراکنش, حفاظت, خرس قهوه ای, گوشتخواران, نمایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.