مقایسه خصوصیات ریخت‎سنجی و شمارشی ماهی خیاطه Alburnoides eichwaldii (De Filippi, ۱۸۶۳) در سه رودخانه تجن، ارس و بابلرود

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-3-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید اسماعیل پور پوده

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته شیلات، بوم شناسی آبزیان

حسین رحمانی

استادیار گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمد ا سدی نماور

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته شیلات، دانشگاه صنعتی اصفهان

آرش جولاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد شیلات، تکثیر و پرورش آبزیان

چکیده

چکیده به منظور مطالعه و مقایسه خصوصیات زیست­سنجی و شمارشی ماهی خیاطه Alburnoides eichwaldii در پاییز سال ۱۳۹۱ تعداد ۳۸، ۳۷ و ۳۰ نمونه به ترتیب از رودخانه­های تجن، ارس و بابلرود صید گردید. در مجموع، ۲۵ ویژگی ریخت­سنجی از جمله طول کل، طول چنگالی، طول استاندارد و طول باله­ها و غیره و ۵ ویژگی شمارشی همانند تعداد مهره­ها، تعداد فلس روی خط جانبی و غیره مورد اندازه گیری قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه در سه رودخانه تجن، ارس و بابلرود، به ترتیب میانگین وزن کل؛ ۶۵/۷، ۹۰/۴ و ۹۷/۵ گرم، میانگین طول کل ۲۸/۸۰، ۳۷/۷۵ و ۹۶/۷۶ میلی­متر، طول چنگالی ۷۶/۷۳، ۱۸/۶۹ و ۴۰/۷۱ میلی­متر و طول استاندارد ۸۳/۶۳، ۵۰/۶۰ و ۸۶/۶۲ میلی­متر به دست آمد. در بررسی خصوصیات شمارشی ماهی خیاطه در سه رودخانه تجن، ارس و بابلرود، تعداد مهره­های ستون فقرات این ماهی به ترتیب در محدوده ۴۱-۳۵، ۴۱-۳۶ و ۴۰-۳۴ به دست آمد. همچنین تعداد فلس روی خط جانبی ماهی خیاطه در این سه رودخانه نیز به ترتیب در محدوده ۵۴-۳۳، ۵۲-۴۰ و ۵۱-۳۴ شمارش شد. نتایج به دست آمده به کمک روش تجزیه به مولفه­های اصلی (PCA) و آنالیز تجزیه کانونی (CVA) در ویژگی های ریخت‎سنجی ماهی خیاطه سه رودخانه تجن، بابلرود و ارس، تا حدودی جدایی دیده می­شود. اما ویژگی­های شمارشی این ماهی در سه رودخانه مورد مطالعه، بسیار به هم نزدیک بوده است و همچنین میزان همپوشانی در ویژگی­های شمارشی آنها بسیار بالا بود.

کلیدواژه ها

ویژگی های ریخت سنجی و شمارشی, ماهی خیاطه, رودخانه تجن, رودخانه ارس, رودخانه بابلرود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.