شناسایی و اولویت بندی موانع تدریس نوین در آموزش علومپزشکی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و یکمین همایش کشوری آموزش علوم پزشکی
  • کد COI اختصاصی: MEMED21_227
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرزاد سراوانی

دانشگاه ع.پ. ایران،

اعظم نوروزی

دانشگاه ع.پ. ایران،

قباد رمضانی

دانشگاه ع.پ. ایران،

اسحاق مرادی

دانشگاه ع.پ. ایران،

قدیر پوربایرامیان

دانشگاه ع.پ. ایران،

چکیده

مقدمه : یکی از وظایف مهم اساتید برای رسیدن به اهداف آموزشی ، انتخاب روش موثر و مناسب تدریس می باشد. رسالت هر موسسه ی آموزشی تغییر در نگرش ، شناخت و تغییر رفتار فراگیران می باشد، روش تدریس یکی از راه های کمک کننده در رسیدن به این رسالت می باشد. برای مقابله با چالش های جهانی شدن ، نوآوریهای علمی و تکنولوژیکی ازجمله روش های نوین تدریس بسیار مهم است . امروزه در اکثر دانشگاه ها به جای استفاده از روش های تدریس نوین که باعث افزایش قدرت تفکر در دانشجویان می شود، بیش از حد بر تقویت حافظه و نیز بر انتقال اطلاعات و معلومات به ذهن دانشجویان تاکیدمی شود. بنابراین به دلیل نیاز جامعه امروز به افراد متفکر و خلاق ، ضرورت تغییر روش های تدریس و استفاده از روش های تدریس نوین بیش از پیش احساس می شود. در روش های نوین تدریس هدف یادگیری و کاربرد دانش در زندگی روزمره می باشد و معلم نقش ناظر و تسهیل گر را بر عهده دارد. همچنین دانشجویان با آزمون و خطا مطالب را یاد می گیرند؛ بنابراین بیشتر در ذهن باقی می ماند. هدف از انجام این پژوهش شناسایی و اولویت بندی موانع تدریس نوین در آموزش علوم پزشکی بود.روش اجرا: این مطالعه کمی - کیفی و کاربردی و از شاخه مطالعات توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ و دانشجویان بودند که از این دو جامعه آماری با استفاده از روش متناظر تعداد ۸۰ نفر به عنوان اعضای نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که مولفه هایی به عنوان عوامل اساسی بر سر راه اجرای روش های تدریس نوین در آموزش علوم پزشکی می باشند که موانع مربوط به ضعف زیرساختارهای محتوایی (میانگین :۵۷,۳)، نبود اهداف در سطح بالای شناختی (میانگین :۴۹,۳)،عدم آشنایی کافی مدرس و فراگیر (میانگین :۱۲,۳)، طراحی آموزشی نامناسب (میانگین :۹۳,۲)، مسائل مرتبط با تعامل و ارتباطات فراگیر و مدرس (میانگین :۴۰,۲) فقدان مهارت های لازم دانشجویان (میانیگن :۲۶.۲) در اولویت می باشند.بحث و نتیجه گیری : لازم است موانع و مشکلاتی که در سر راه استفاده از روش های نوین تدریس وجود دارد و در این پژوهش تعدادی از آن شناسایی شد، توسط مسئولان مربوطه و سیستم آموزشی مرتفع گردد.ضرورت دارد دانشگاه ها و مدرسان به روش های تدریس نوین توجه نمایند تا ضمن تحقق اهداف آموزشی ، کیفیت آموزش و یادگیری ارتقاء یابد.

کلیدواژه ها

تدریس نوین ، تدریس فعال ، حل مسئله ، نقشه مفهومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.