تعیین و اولویت بندی نیازهای آموزشی فارغ التحصیلانمامایی، در راستای تقویت آموزش مامایی پاسخگو

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و یکمین همایش کشوری آموزش علوم پزشکی
  • کد COI اختصاصی: MEMED21_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی احمری طهران

دانشگاه ع. پ. قم

زهره خلجی نیا

دانشگاه ع. پ. قم

حانیه رحیمی

دانشگاه ع. پ. قم

ساره باکویی

دانشگاه ع. پ. قم

عصمت جعفربگلو

دانشگاه ع. پ. قم

ایمانه خاکی

دانشگاه ع. پ. قم

چکیده

مقدمه : مطالعات محدودی در زمینه بررسی نیازهای آموزشی ماماها در ایران انجام شده است ، در حالی که ارزیابی نیازهای آموزشی و برنامه ریزی آموزشی بر مبنای آن می تواند گام مثبتی در جهت بهبود کیفیت ارائه خدمات مامایی باشد. با توجه به متفاوت بودن نیازهای آموزشی در جوامع مختلف و با توجه به اینکه تاکنون مطالعه جامعی در مورد نیازهای آموزشی دانش آموختگان مامایی انجام نشده است ، لذا این مطالعه با هدف تعیین نیازهای آموزشی دانش آموختگان مقطع کارشناسی رشته مامایی در شهرستان قم و در راستای تقویت آموزش مامایی پاسخگو انجام شد.روش اجرا: این مطالعه ترکیبی چندمرحله ای شامل یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوا، و یک مطالعه کمی با بهره گیری از تکنیک دلفی با هدف اولویت بندی نیازهای آموزشی بود. در مرحله اول نیازهای آموزشی دانشجویان مامایی بر اساس تجارب و دیدگاه فارغ التحصیلان رشته مامایی ، مربیان و اعضا هیات علمی گروه مامایی ، با کمک نمونه گیری در دسترس و پرسشنامه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با کمک تحلیل محتوی کیفی استخراج گردید. در مرحله دوم مطالعه با استفاده از تکنیک دلفی در طی ۲ راند و با بهره گیری از نظرات ۹ نفر از اعضا هیات علمی گروه مامایی دانشگاه علوم پزشکی قم ، اولویت های آموزشی رشته مامایی مشخص شد.یافته ها: در مرحله اول مطالعه حاضر نیازهای آموزشی دانشجویان مامایی در راستای تقویت آموزش پاسخگو با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختاریافته گرد آوری شد. ۳۹ نفر از فارغ التحصیلان رشته مامایی به سوالات بخش کیفی پاسخ دادند. نظرات متخصصان و صاحب نظران (اعضا هیات علمی گروه مامایی و ماماهای شاغل در مراکز مختلف ) به شیوه تحلیل محتوا، تحلیل و در ۲۸۹ کد، ۷۳ طبقه و ۱۳ طبقه اصلی (پژوهش ، پاراکلینیک ، داروها، بهداشت مادر و کودک ، مشاوره ، آشنایی با دستگاه ها، اورژانس های مامایی ، مهارت های مامایی ، ارتباطات حرفه ای، تشخیص ، درمان و پیگیری بیماریها، بیماریهای زنان ، طب مکمل ، سایر مهارت ها) دسته بندی گردید. بیشترین اولویت (نمره ۵) به موضوعات زیر اختصاص یافت : درخواست و تفسیر آزمایشات کاربردی در مامایی ، ارزیابی سلامت جنین ، نسخه نویسی ، مراقبت های قبل ، حین و پس از زایمان ، خونریزی، پره اکلامپسی ، معاینه نوزاد، زایمان فیزیولوژیک ، ارتباط با مددجو و همکار، اخلاق حرفه ای، ایمنی بیمار. درصد توافق خبرگان در راند دوم دلفی ۸۴ درصد بود.بحث و نتیجه گیری : با توجه به یافته های مطالعه حاضر که نشانگر طیف وسیعی از نیازهای فارغ التحصیلان رشته مامایی مرتبط با موضوعات آموزشی است ، توجه و تاکید بیشتر بر موضوعات ذکر شده در محتوای درسی دانشجویان مامایی ، برنامه ریزی کارگاه های تکمیلی در طول مدت تحصیل دانشجویان ، و برنامه ریزی سمینارها و کارگاه های آموزش مداوم با هدف افزایش دانش و مهارت فارغ التحصیلان رشته مامایی پیشنهاد می گردد. مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری می باشد.

کلیدواژه ها

نیاز، آموزش ، دانشجو، مامایی ، آموزش پاسخگو،نیازسنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.