بررسی عملکرد و اجزاء عملکرد واریته های مختلف گندم دوروم در شرایط دیم و آبی در شمال خوزستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش ملی یافته های نوین در علوم کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGRICONFD01_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی صادقی

مرکز تحقیقات محصولات سالم و ارگانیک، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران

عبدالامیر یوسفی

مرکز تحقیقات محصولات سالم و ارگانیک، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران

چکیده

به منظور بررسی عملکرد و اجزاء عملکرد به شرایط دیم ۱۰ ژنوتیپ امید بخش گندم دوروم آزمایشی مرکب از دو آزمایش مجزاو در کنار یکدیگر در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا در آمد. در آزمایش اول آبیاری کامل و در آزمایش دومفقط آب اول جهت سبز شدن بذور انجام و تا پایان بدون آبیاری (بصورت دیم ) نگهداری شد. در این آزمایش ۱۰ رقم گندمدوروم به عنوان تیمارهای آزمایشی استفاده شد. . نتایج تجزیه واریانس در هر دو آزمایش (شرایط آبیاری و دیم) نشان داد لاین هاتاثیر معنی داری بر همه صفات مورد بررسی از قبیل: تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه،زیست توده و شاخص برداشت داشتند. نتایج مقایسه میانگین ها حاکی از آن بود که بیشترین میزان بیوماس (به ترتیب با میانگین۱۵۳۷ و ۱۴۸۷ گرم) در شرایط آبیاری را لاین DW-۹۰-۱۸ و DW-۹۰-۱۴ و کمترین میزان بیوماس ( ۱۱۴۹ گرم) را لاینDW-۹۰-۱۳ به خود اختصاص دادند. در شرایط دیم، بیشترین بیوماس ( ۱۲۶۹ و ۱۲۷۵ گرم) از لاین DW-۹۰-۱۹ و DW-۹۰-۱۲ حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه ( ۵۷۵ گرم) در شرایط آبیاری را لاین DW-۹۰-۱۸ و کمترین عملکرد دانه (۳۳۰ گرم) را لاین DW-۹۰-۲۰ به خود اختصاص داده بودند. در شرایط دیم، بیشترین میزان عملکرد دانه ( ۳۶۰ گرم) از لاین DW-۹۰-۱۹ و کمترین ( ۲۵۰ گرم) از لاین DW-۹۰-۱۵ و DW-۹۰-۱۷ به دست آمد. از رشد و نمو گیاهان در شرایط دیم و بدون آبیاری نسبت به شرایط آبیاری کامل به میزان قابل توجهی کاسته شده بود.

کلیدواژه ها

دیم، گندم، لاین، عملکرد، بیوماس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.