اثرات ضد التهابی نانوذرات اکسید ایتریوم بر فیبروز کبدی در موش صحرایی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EAB-12-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه دانش پژوه

گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

شهربانو عریان

گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

رامش احمدی

گروه علوم جانوری، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم، ایران

پژمان مرتضوی

گروه آسیب شناسی، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

از آنجایی که امروزه به کمک نانوپزشکی درونی سازی، نفوذ و تحویل دارو تسهیل شده است به همین سبب استفاده از نانوتکنولوژی در دارورسانی هدفمند جهت بهبود فیبروز کبدی گزینه مناسبی به نظر می رسد. موش های نر نژاد ویستار با وزن ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم به طور تصادفی به ۵ گروه ۸ تایی تقسیم شدند: کنترل (موش سالم)، شم (موش سالم + K۳PO۴‎)، CCL۴‎ (موش های مدل فیبروز کبدی)، Y۲O۳ ۳۰‎ (موش سالم+ ۳۰ میلی گرم/کیلوگرمY۲O۳‎) و CCL۴+ Y۲O۳ ۳۰‎ (موش فیبروتیک + ۳۰ میلی گرم‎/‎ کیلوگرمY۲O۳‎). پس از القا فیبروز کبدی توسط CCL۴‎، موش ها Y۲O۳‎ را یک بار در روز به مدت چهار هفته دریافت کردند. در پایان موش ها بیهوش شدند و خون گیری از قلب انجام شد. بخشی از نمونه های کبد در فرمالین %۱۰ و بخشی دیگر در دمای ۸۰- درجه سانتی گراد نگهداری شد. در نهایت، نشانگرهای استرس اکسیداتیو (CAT، GPX، SOD و MDA) و سطوح آنزیم های کبدی (AST، ALT، ALP و GGT) با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شدند. همچنین بیان ژن های TGF-β و α-SMA در کبد نیز توسط روش Real Time RT-PCR بررسی گردید. استعمال دوز ۳۰‎ ‎میلی گرم/کیلو گرم از NPs Y۲O۳‎ اثر مطلوبی بر تنظیم سطوح CAT، SOD، GPX، TGF-β و α-SMA، و همچنین MDA،AST ‎، ALT،ALP و GGT در موش های فیبروزی نداشت. اما بهبودی قابل توجهی در جهت کاهش التهاب در بافت کبد موش های گروهCCL۴+ ‎Y۲O۳ ۳۰‎ مشاهده شد. دوز ۳۰ میلی گرم/ کیلوگرم نانوذره Y۲O۳‎ تاثیر مطلوبی بر شاخص های آنتی اکسیدانی و بیوشیمایی کبد در جهت کاهش فیبروز کبدی نداشت. اما اثرات مطلوبی از آن در بافت کبد فیبروزی موش های تحت درمان با Y۲O۳ ۳۰‎ به ویژه کاهش التهاب مشاهده شد.

کلیدواژه ها

Y۲O۳ NPs, فیبروز کبدی, CCl۴ ‎, TGF-β‎, α-SMA, نانو ذره, اکسید اتریوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.