پذیرش دانش آموزان مبتلا به اختلالات شنیداری توسط همسالان در مدارس تلفیقی و غیرتلفیقی (عادی)

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: فصلنامه آرشیو توانبخشی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_REHA-5-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Narges Adib-Sereshki

Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

Yeganeh Saleh-Pour

چکیده

هدف: پژوهش حاضر به منظور تعیین میزان پذیرش دانش آموزان مبتلا به اختلال شنیداری توسط دانش آموزان عادی در مدارس تلفیقی و غیرتلفیقی (عادی) انجام شده است. تحقیقات گوناگون نشان داده اند عامل پذیرش دانش آموزان استثنایی توسط دانش آموزان عادی در موفقیت برنامه های تلفیقی یا فراگیرسازی (Inclusion) موثر است. روش بررسی: روش این پژوهش، زمینه یابی است و برای توصیف میزان پذیرش دانش آموزان نیمه شنوا از پرسشنامه (Acceptance Scale) استفاده شده است. نمونه های تحقیق شامل ۳۲۳ دانش آموز عادی دختر و پسر کلاس های سوم، چهارم و پنجم دبستان های تهران بودند که همکلاسی مبتلا به اختلال شنوایی داشتند. این نمونه ها به طور تصادفی از مناطق پنج گانه تهران انتخاب گشتند. همچنین این پژوهش برای مقایسه، یک نمونه ۶۵ نفری از دانش آموزان همین مقاطع تحصیلی را در مدارس غیرتلفیقی مورد بررسی قرار داد. برای بررسی پایایی یا اعتبار، پایایی تقسیم به نصف اسپرمن–براون +%۸۲ به کار گرفته و ضریب آلفا +%۷۷ گزارش شد. در روش آزمون مجدد در دو موقعیت به فاصله سه هفته، ضریب ثبات +%۶۸ بود. در این تحقیق تاثیر جنسیت و نوع مدرسه (تلفیقی، غیرتلفیقی یا عادی) بر میزان پذیرش دانش آموزان مبتلا به اختلال شنیداری مورد بررسی قرار گرفت.  یافته ها: یافته های پژوهش در زمینه عامل جنسیت نشان داد که در مدارس تلفیقی، پذیرش دانش آموزان پسر بیشتر از دختران است و در مورد مقایسه میزان پذیرش در مدارس تلفیقی و غیرتلفیقی (عادی)، نتایج میزان پذیرش بالاتر در مدراس تلفیقی را نشان می دهند. نتیجه گیری: همان طورکه نتایج نشان می دهند، دانش آموزان نیمه شنوای مدارس تلفیقی از میزان پذیرش بالاتری توسط همکلاسی ها برخوردارند. این برتری در مدارس تلفیقی بیانگر این واقعیت است که تجربه تماس و آشنایی با کودکی که نیازهای ویژه دارد، می تواند بر پذیرفته شدن این دانش آموزان توسط دانش آموزان عادی اثرگذار باشد. محدودیت های این پژوهش و کم بودن پژوهش ها در این زمینه، ضرورت پژوهش های بیشتر به ویژه در زمینه مداخلات مناسب برای افزایش پذیرش را آشکار می سازد.

کلیدواژه ها

Exceptionl children, Inclusion (educational), Acceptance, Inclusive school, Hearing disorders, کودک استثنایی, فراگیرسازی, پذیرش, مدارس تلفیقی, اختلالات شنیداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.