مداخله ارگونومی در واحد کوره بلند یک شرکت فولاد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه آرشیو توانبخشی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_REHA-14-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Majid Mo'tamed-Zadeh

Hamedan University of Medical Sciences

Masoud Shafiei-Motlagh

Hamedan University of Medical Sciences

Ebrahim Darvishi

Sanandaj University of Medical Sciences,Kordestan, Iran.

چکیده

هدف: ناراحتی های اسکلتی–عضلانی بخش عمده ای از بیماری های شغلی را در محیط های کاری به خود اختصاص می دهند، پیشگیری از بروز این ناراحتی ها مستلزم ارزیابی و اصلاح وضعیت های کاری با استفاده از روش های تحلیل شغلی ارگونومی می باشد. هدف این مطالعه، بررسی علت شیوع اختلالات اسکلتی– عضلانی در کارگران واحد کوره بلند و اجرای اقدام اصلاحی جهت کاهش میزان شیوع این اختلالات می باشد. روش بررسی: در این مطالعه ارزیابی بر روی ۲۴ نفر کارگر واحد کوره بلند به روش سرشماری انجام شد، مستندات پزشکی این افراد بررسی و پرسشنامه نوردیک توسط آنان تکمیل گردید. وظیفه مته زنی و اکسیژن ‎کاری توسط روش ارزیابی سریع کل بدن (REBA) ارزیابی گردید و به کارگران آموزش‎های لازم داده شد. در وظیفه اکسیژن ‎کاری برای کل ۲۴ نفر طراحی مجدد ایستگاه کار صورت گرفت و عمل مته‎زنی مکانیزه شد. و وظیفه کارگران دارای اختلالات اسکلتی عضلانی تغییر داده شد. ارزیابی مجدد توسط روش REBA و پرسشنامه نوردیک صورت گرفت. یافته ها: بر طبق نتایج پرونده های پزشکی و پرسشنامه نوردیک حدود ۵/۳۷ درصد کارگران اختلالات اسکلتی–عضلانی داشتند؛ امتیاز نهایی REBA برای وظیفه مته‎زنی ۱۱ و برای اکسیژن کاری ۱۰ بدست آمد. بعد از طراحی مجدد ایستگاه کار، امتیاز نهایی REBA برای وظیفه اکسیژن کاری ۵بدست آمد و با مکانیزه نمودن عمل مته‎زنی، وظیفه مته‎زنی حذف گردید. با اجرای اقدامات اصلاحی میزان اختلالات اسکلتی– عضلانی ۵/۱۷ درصد کاهش یافت. نتیجه گیری: با اجرای اقدامات اصلاحی در واحد کوره طبق روش REBA سطح ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی کاهش یافت و میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافت. کلید واژه ها: مداخله ارگونومی، ناراحتی های اسکلتی – عضلانی، REBA ، پرسشنامه نوردیک، فولاد.

کلیدواژه ها

Ergonomic, MSDs, REBA, NMQ, Steel, مداخله ارگونومی, ناراحتی های اسکلتی – عضلانی, REBA, پرسشنامه نوردیک, فولاد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.