مقایسه سواد خواندن دانش آموزان مبتلا به آسیب بینایی و دانش آموزان با بینایی هنجار

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه آرشیو توانبخشی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_REHA-14-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Ali Asghar Kako-Joibari

Payame Noor University

Seyyed Mohammad Shobeiri

Payame Noor University

Hajar Shoa'ei

Payame Noor University, Tehran, Iran.

Tayyebeh Mohtashami

Payame Noor University

چکیده

هدف: اگر خواندن و نوشتن و حساب کردن را سه مهارت اصلی آموزش در دوره ابتدایی بدانیم، خواندن، سنگ زیربنای دو مهارت دیگر است؛ ازاین رو، اطلاع یافتن از فرایند خواندن و روش های آن از مسائل لازم است. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی پیشرفت خواندن در دانش آموزان مبتلا به آسیب بینایی پایه چهارم ابتدایی و مقایسه آن ها با دانش آموزان هم پایه با بینایی هنجار بود. روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای و با استفاده از آزمون دفترچه های استاندارد شده بین المللی پرلز (۲۰۰۶) انجام شد. ۲۷ نفر از دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی در مدارس استثنایی شهرهای تهران و ری و قم به روش جامعه آماری دردسترس انتخاب شدند. سپس محققان، مقایسه ای برقرار کردند بین این دانش آموزان با همان تعداد دانش آموز با بینایی هنجار از مدارس مجاور که به شکل تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش آماری تی مستقل استفاده شد.  یافته ها: نتایج نشان داد که در سواد خواندن (۰/۰۱۷=P) و درک متون ادبی بین دانش آموزان آسیب دیده بینایی و دانش آموزان با بینایی هنجار تفاوت معنا دار وجود دارد (۰/۰۰۷=P)؛ درحالی که در درک متون اطلاعاتی تفاوت معنا داری بین دانش آموزان مبتلا به آسیب بینایی با دانش آموزان با بینایی هنجار دیده نشد (۰/۰۵۳=P). نتیجه گیری: آسیب بینایی بر میزان سواد خواندن موثر است؛ بنابراین نیاز به توجه ویژه و بازنگری در برنامه آموزش خواندن مدارس ویژه دانش آموزان مبتلا به آسیب بینایی ضروری است. توصیه می شود معلمان و مسئولان منابع بیشتری با خط بریل، برای کودکان نابینا فراهم کرده و از روش های نوین و تقویتی برای پیشرفت سواد خواندن کودکان استفاده کنند.

کلیدواژه ها

Reading literacy, Informational texts, Literary texts, Visual impairment, آسیب بینایی, سواد خواندن, متون اطلاعاتی, متون ادبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.