احیای محرک های حس تعلق در مجتمع های مسکونی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF10_190
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیکا سالاریان

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه ازاد اسلامی واحد تهران جنوب تهران ایران

منصوره رضا سلطانی

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه ازاد اسلامی واحد تهران جنوب تهران ایران

چکیده

مسکن از ابتدایی ترین و مهم ترین نیازهای انسان می باشد که صرفا یک سرپناه فیزیکی نیست بلکه تاثیرگذارترین محیط بر شکل گیری هویت انسان و ادراک عاطفی واجتماعی افراد می باشد.مسئله مهمی که امروزه با آن مواجه هستیم این است که مکان های زندگی امروزی فاقد عواملی از قبیل حضور طبیعت و فاکتورهای ارتقاء تعاملات اجتماعی هستند و به همین علت مکان تبدیل به یک لامکان شده است. بطوریکه افراد با قرار گرفتن در این مکان ها دچار حس بی تفاوتی نسبت به فضا و مکان می شوند و خود را متعلق به انجا نمی دانند و تمایل به ترک آن دارند و همین امر نشان دهنده بی مکان بودن آن مکان می باشد. حس تعلق به معنای پیوندی محکم و تاثیرگذار میان افراد و مکان با اجزای تشکیل دهنده آن است، بطوریکه انسان خود را جزئی از آن محیط بداند و نسبت به حفظ آن احساس مسولیت کند. رشد چشمگیر زندگی شهری و مدرنیته شدن زندگی انسان ها به خصوص در کلان شهرها و در پی آن ساخت و ساز مسکن در قالب مجتمع های مسکونی مشکلاتی همانند از بین رفتن حس تعلق به مکان را به دنبال داشته است. در جهانی که به سرعت در حال توسعه است و فردگرایی و منزوی شدن انسان ها موضوعاتی است که به وفور دیده می شود طراحان و معماران بعنوان عنصری از این جامعه که خالق فضاهایی برای زندگی افراد و خلق رابطه بین انسان ها با فضای کالبدی اطرافشان هستند باید بدنبال یافتن الگوها و عواملی برای احیای حس تعلق به مکان باشند و آنها را در طراحی خود بکارببرند. باتوجه به اهمیت مسکن و تاکید بر حفظ پیوندهای عاطفی با مکان می توان با تقویت حس تعلق در محیط مسکن به طراحی مطلوب در این راستا رسید

کلیدواژه ها

حس تعلق، مجتمع مسکونی، تعاملات، اجتماعی، رضایتمندی، خلوت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.