نگاهی بر راهکارهای اقلیمی کنترل نور روز موثردر تقلیل انرژی در اقلیم شهر بوشهر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF10_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده سادات حسینی

دانشجوی ارشد معماری پایدار،دانشگاه علم و صنعت تهران

سید مجید مفیدی شمیرانی

دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران

هانیه صنایعیان

دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

بهره برداری از نور روز در معماری، علاوه بر تامین نیازهای روانی و جسمی انسان، مصرف انرژی های فسیلی را نیز کاهش میدهد. از این دیدگاه، معماری غنی کشور ما دستاوردها و تجربیات ارزشمندی دارد که نیازمند بازشناسی و معرفی به جامعهمعماری ایران و جهان است. اگرچه ایران از غنی ترین منابع انرژی است، اما تلف کردن و استفاده نادرست از آنها خسارت جبرانناپذیری را به بودجه سالانه کشور تحمیل می کند تا آنجا که بخش ساختمان مسکونی با مصرف بیش از ۴۰ % کل انرژی تولیدشده در کشور و مصرف هزینه ای معادل ۳۰ % از درآمد حاصل از فروش نفت، بیشترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاصداده است.از آنجا که انرژی الکتریسیته بیشترین سهم مصرف انرژی درساختمان را دارد لذا ارائه راه های نوین در جهت کاهشمصرف این انرژی امری ضروری است . این چالش به ویژه در شهری مانند بوشهر که شدت تابش خورشید بیشتر است بسیارنمایان تر می باشد.زیرا که میزان تابش شدید آفتاب در اقلیم هایی مثل شهر بوشهر باعث هدر رفت میزان انرژی ویا گرمایبیش از اندازه فضای داخلی خانه ها میشود و در پی آن موجب استفاده بیشتر از سیستم سرمایش و هدر رفت انرژی می شو دهمچنین معماری معاصر ایران به خصوص در بخش های مسکونی، آموزشی و اداری که نیاز مبرمی به تامین روشنایی دارند،کاملا به روشنایی مصنوعی وابسته است و عملا استفاده بهینه از نور طبیعی را که منطقی ترین، باصرفه ترین و سالم ترین نوعروشنایی در ساعات روز است، به فراموشی سپرده . با توجه به مشکلات موجود در زمینه تامین انرژی فسیلی، همچنین مشکلاتزیست محیطی ناشی از مصرف بی رویه این نوع از انرژی، لزوم بازنگری در شیوه های متداول ساخت وساز و استفاده از سیستمهای بهینه سازی نور طبیعی، ضروری است. به همین دلیل در این مقاله سعی شده است ضمن توجه به راهکار های کنترل نوردر گذشته ی اقلیم شهر بوشهر به شناسایی و اولویت بندی راهکار های بهینه سازی نور روز،به وسیلهی مطالعات در اینخصوص و شبیه سازی ، انرژی آنها بررسی شود. در این مطالعات برای محاسبه میزان مصرف انرژی روشنایی از روش شبیهسازی کامپیوتری بهره گیری شده است. و در انتها به موثرترین راه کار های بومی و نوین بهینه کردن نور روز در اقلیم شهربوشهر پی برده شده است

کلیدواژه ها

انرژی صفر، معماری پایدار، کاهش اتلاف حرارت، معماری شهر بوشهر،کنترل نور روز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.