بررسی ابعاد خسارت قابل مطالبه در مسئولیت قراردادی با نگاهی به پیشینه فقهی آن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی دانش و فناوری حقوق و علوم انسانی ایران
  • کد COI اختصاصی: STLH03_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 388
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی صالحی گوشکجانی

کارشناس ارشد حقوق خصوصی ،گروه حقوق ، موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی غیردولتی شفق تنکابن

مرتضی سلیمانی پورلک

استادیار،گروه حقوق، دانشگاه جامع کاربردی نوشهر

چکیده

خسارت ناشی از عدم اجرای ناشی از نقض قرارداد ها در فقه و قانون مدنی ؛ نتیجه عهد شکنی متعهد بوده واین متعهد له است که حقدارد تا برای بازگشت به شرایط مطلوب خود یا از فسخ استفاده نموده ؛ یا الزام متعهد را بخواهد. وبراساس دیدگاه فقهادر خصوص روشهای جبران خسارت گفته شده است که اصل بر جبران کامل خسارت و اعاده وضع سابق تا حد ممکن است .روش پرداخت معادل پولیخسارت در جبران خسارت اصل است و قاضی راساو یا با تراضی طرفین در انتخاب روش جبران خسارات آزاد است، لیکن اصل انتخابمناسب ترین روش، همیشه حاکم است. و در صورتی که توافقی در مورد شیوه ی جبران خسارت صورت نپذیرفته باشد، اولین شیوه الزام بهاجرای عین تعهد می باشد و فسخ و دریافت خسارت در صورتی امکان پذیر است که الزام به اجراء ممکن نباشد.خسارت قراردادی یا خسارتناشی از قرارداد به موجب ماده ۲۲۱ قانون مدنی و ماده ۵۱۵ و ۵۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی و خسارت غیرقراردادی به موجب ماده ۱قانون مسئولیت مدنی قابل مطالبه خواهد بود. در خصوص شرایط ایجاد مسئولیت قراردادی؛ اولا: برای اثبات این مسئولیت، وجود قراردادضرورت دارد لذا احراز رابطه قراردادی میان خواهان و خوانده یکی از ارکان آن است ثانیا: این رابطه فقط در مورد طرفین قراردادی بایدباشد، بر این اساس اگر طرف قرارداد به شخص دیگری که خارج از قرارداد است ضرری بزند، این مسئولیت قراردادی نخواهد بود. ثالثا: بایدبین خسارت وارده و قرارداد، رابطه علیت باشد که بتوان گفت خسارت در نتیجه عدم اجرای تعهد به وجود آمده است؛ بنابراین با تعیینخسارت در قرارداد، میتوان میزان خسارت را معین کرد و امتیاز این نوع خسارت این است که مبلغ آن مقطوع است.

کلیدواژه ها

خسارت، جبران خسارت، عدم النفع، شرط عدم مسئولیت، فقه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.