ساخت و اعتباریابی ابزار اندازه گیری سبک رهبری امنیت مدار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_EDUJ-11-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدف خلیجیان

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، دانشگاه شهید بهشتی

غلام رضا شمس

دانشیار دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

پژوهش حاضر با هدف ساخت، پایاسازی و اعتباریابی ابزار اندازه­گیری رهبری امنیت­ مدار انجام شده است. شیوه گردآوری داده­ها، به صورت آمیخته (کمی-کیفی) از نوع طرح اکتشافی متوالی بود که در سه مرحله اصلی انجام گرفت. داده­های کیفی از طریق بررسی ۳۲ واحد مطالعاتی به روش نمونه­گیری هدفمند و همچنین مصاحبه­های عمیق با ۱۰ نفر از اعضای هیات علمی و خبرگان آموزشی رشته مدیریت آموزشی و روانشناسی که به صورت هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب شدند، انجام گردید. جهت تحلیل اطلاعات از تکنیک­های نظریه داده بنیاد و رویکرد کدگذاری اشتراوس و کوربن استفاده گردید و داده­ها با استفاده از نسخه ۱۲ نرم افزار ­MaxQDA تحلیل و ابعاد و ویژگی­های این سبک رهبری شناسایی شد. در بخش کمی، پرسشنامه طراحی شده در یک مطالعه مقدماتی روی ۱۰ نفر از خبرگان رشته مدیریت آموزشی و روانشناسی اجرا شد و روایی نسبی محتوایی آن مورد بررسی قرار گرفت و براساس آن به اصلاح پرسشنامه اقدام شد. سپس نسخه نهایی و اصلاح شده آن در اختیار ۳۷۳ نفر از کارکنان (اداری و معلمان) مدارس دولتی شهر تهران قرار داده شد. اعتبار پرسشنامه توسط صاحبنظران تایید و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ (۹۸۸/۰) محاسبه گردید. برای آزمون ابزار اندازه­گیری مزبور، از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. با انجام تحلیل عاملی مرتبه اول ابزار اندازه­گیری در ۳ بعد اصلی و ۱۶ مولفه فرعی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل عاملی مرتبه اول نشان از برازش مطلوب هر یک از گویه­ها با مولفه­های فرعی داشت. نتایج تحلیل عاملی مرتبه دوم نیز نشان داد که هریک از مولفه­ها دارای بارعاملی مناسبی جهت پیش بینی ابعاد اصلی ابزار اندازه­گیری رهبری امنیت مدار داشتند. در نهایت تحلیل عاملی مرتبه بالاتر حاکی از بارعاملی مطلوب هریک از ابعاد با ابزار اندازه­گیری داشت. نتایج شاخص­های برازش، (x۲/df) برابر با ۵۹/۲، (RMSEA) برابر با ۰۶۵/۰، (GFI) برابر با ۹۸/۰، (AGFI) برابر با ۹۶/۰، (CFI) برابر با ۹۴/۰، (NFI) برابر با ۹۱/۰ و (RFI) برابر با ۹۶/۰ نشان داد که ابزار اندازه­گیری طراحی شده برای رهبری امنیت­مدار از برازش بسیار مطلوب برخوردار بود.

کلیدواژه ها

رهبری امنیت مدار, نظریه داده بنیاد, روش تحقیق آمیخته, مدل یابی معادلات ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.