طراحی و تبیین مدل فرهنگ مدیریت خطا در موسسات آموزشی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EDUJ-16-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام صحرایی

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی- گروه تخصصی علوم تربیتی واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی ، اردبیل، ایران

یوسف نامور

گروه علوم تربیتی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران.

صدرالدین ستاری

دانشیار گروه علوم تربیتی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران.

چکیده

برای اینکه موسسات آموزشی با کمترین خطا مواجه شوند می­توان با ترویج فرهنگ مدیریت خطا و استقرار آن در موسسات آموزشی، خطاهای سازمانی را کاهش داد و عملکرد موسسات و کارکنان آن را بهبود بخشید به همین دلیل هدف اساسی پژوهش حاضر، طراحی و تبیین مدل فرهنگ مدیریت خطا در موسسات آموزشی می ­­باشد. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی بوده و از روش نظریه داده بنیاد استفاده شده­ است. داده ­ها با کمک تکنیک مصاحبه­ نیمه­ ساختاریافته گردآوری شده ­اند. ۱۱ نفر از خبرگان آموزش و پرورش شامل مدیران سازمان و مدیران مدارس که دارای حداقل ۱۰ سال سابقه در امور آموزشی داشتند به روش نمونه ­گیری هدفمند و با تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده­ ها از روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده شده است و بر اساس آن، مدل کیفی پژوهش طراحی شد. یافته­ ها درقالب مدل پارادایمی به این صورت شکل گرفت: شرایط علی(اهداف اولیه و ثانویه)، عوامل زمینه­ای(مدیریتی و بهسازی)، شرایط مداخله ­گر(موانع سازمانی، موانع اطلاعاتی- انگیزشی)، راهبردهای تعاملی(امنیت­ روانی، شرایط و الزامات سازمانی) و در نهایت پیامدها(مزایای فردی و مزایای سازمانی) است. برای روایی و پایایی از روش لینکلن و گوبا که شامل: اعتبار، اعتماد، تاییدپذیری و انتقال­پذیری است، استفاده شد و از نظر روایی و پایایی مورد تایید قرار گرفت. در پایان یافته ­های پژوهش نشان داد استقرار فرهنگ مدیریت خطا در موسسات آموزشی منجر به توسعه و اثربخشی سازمان و افراد می­ شود. همچنین کارکنان موسسات آموزش­های لازم را در این زمینه دریافت نمی ­کنند.

کلیدواژه ها

مدل, فرهنگ مدیریت خطا, موسسات آموزشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.