شناسایی الگوهای ذهنی و ادراکات مجریان آموزش از تجاری سازی آموزش عالی در ایران: کاربردی از روش شناسی کیو

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EDUJ-17-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاجر منصوری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مدیریت آموزشی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

علی یزدخواستی

دانشیار، گروه مدیریت آموزشی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

زهرا صادقی آرانی

استادیار گروه مدیریت و کارآفرینی، دانشکده علوم مالی، مدیریت و کارآفرینی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

چکیده

هدف: پژوهش  حاضر در پی عادی شدن دیدگاه های اقتصادی و کسب درآمد از آموزش با هدف بررسی الگو های ذهنی مجریان آموزش از تجاری سازی آموزش با روش شناسی کیو انجام شد.  روش: حجم نمونه هدفمند  ۶۰تن از اعضای هیئت علمی دانشگاه های گوناگون شهرستان اصفهان  انتخاب شدند. ابزارجمع آوری داده پرسشنامه ۶۶ گویه ای برگرفته از ادبیات پژوهش و مصاحبه صاحب نظران آموزش بود. تحلیل عاملی کیو در نرم افزار SPSS انجام شد. یافته ها: پنج الگوی ذهنی عدالت گرایان با مقدار ویژه ی ۳۱.۹۴۶درصد، مسئولیت پذیران فراگیر محور با مقدار ویژه ی ۱۲.۲۴۷درصد، کارآفرینان اقتصاد محور با مقدار  ویژه ی ۷.۶۰۴، اخلاق گرایان با مقدار ویژه ی ۳.۷۱۳ و فرهنگ گرایان با مقدار ویژه ی ۱.۵۱۳ درصد در بین نظرات مشارکت کنندگان وجود داشت.  الگوی ذهنی عدالت گرایان  مسئله ی عدالت آموزشی و حق آموزش عمومی را ضروری می دانند. الگوی ذهنی مسئولیت گرایان فراگیرمحور مسئله ی اشتغال فارغ التحصیلان را ضروری می دانستد. الگوی ذهنی کارآفرینان اقتصاد محور در تضاد کامل با سایر الگوها با اهمیت به مسائل اقتصادی و تاثیر دانشگاه های کارآفرین بر استقلال مالی از دولت، موافق تجاری سازی آموزش بودند.  دو الگوی اخلاق گرایان و فرهنگ گرایان دارای پارادایم های مشابه بودند. نتیجه گیری: پژوهش حاضر الگوی ذهنی غالب را معرفی و ابعاد مخالفت و موافقت الگوها را بیان کرده است. نتایج می تواند سیاست گذاران را در استراتژی های مورد استفاده درتجاری سازی  آموزشی یاری رساند.

کلیدواژه ها

تجاری سازی آموزش عالی, الگوهای ذهنی, روش شناسی کیو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.