شناسایی، اعتباریابی و رتبه بندی پیشران های آموزش کسب مزیت رقابتی مراکز آموزش عالی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EDUJ-17-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیرا پایخوان

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

افسانه زمانی مقدم

دانشیار گروه مدیریت آموزشی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

رضا شعبان نژاد

استادیار گروه مدیریت آموزشی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران.

چکیده

هدف: هدف از پژوهش حاضر، شناسایی، اعتباریابی و رتبه­ بندی پیشران­های آموزش کسب مزیت رقابتی مراکز آموزش عالی می­باشد. روش: روش تحقیق ترکیبی مبتنی بر تحقیق آمیخته اکتشافی (بررسی متون - کیفی – اعتباریابی - الویت­ بندی) است. جامعه آماری در بخش کیفی اعضاء هیئت علمی و روسای مراکز آموزش عالی و متخصصان حوزه مدیریت آموزشی، در بخش اعتباریابی، اعضاء هیئت علمی و روسای مراکز آموزش عالی شهر تهران و در بخش اولویت­ بندی مدیران عالی و میانی مراکز آموزش عالی شهر تهران بود. در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه­ گیری گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری با ۱۲ خبره، مصاحبه عمیق انجام گرفته، در بخش اعتباریابی با روش غیراحتمالی هدفمند، از ۲۰ خبره بوسیله چک لیست نیمه ساختاریافته و ساختاریافته طی سه راند، نظرسنجی صورت گرفته و در بخش اولویت ­بندی، ۳۵ نفر با روش نمونه­ گیری هدفمند، انتخاب و به پرسشنامه ماتریسی پاسخ دادند. برای تعیین روایی و پایایی در مرحله کیفی از بررسی­ های لازم شامل مقبولیت (بازنگری خبرگان) و قابلیت تایید(بازبینی مجدد خبرگان)، در مرحله اعتباریابی از بازنگری و بازبینی نظرسنجی، استفاده شده و در بخش اولویت­ بندی، محتوای پرسشنامه ماتریسی از نظر قابل فهم بودن و گویا بودن مورد تایید پنج تن از خبرگان دانشگاهی و سازمانی قرار گرفته و نرخ ناسازگاری معیارها بین ۰۳/۰ تا ۰۷/۰ محاسبه گردید. داده­ های کیفی با تکنیک گرندد تئوری در نرم افزار Atlas، داده­های اعتباریابی با تکنیک دلفی در نرم افزار SPSS و داده­ های اولویت­ بندی با تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در نرم افزار Expert Choice تحلیل گردید. یافته­ ها: نتایج بخش کیفی و اعتباریابی حاکی از آن بوده که مدل پارادایمی دارای ۲۶ پیشران بوده و نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی مولفه ­های مدل پژوهش، مورد تائید واقع شدند. و نتایج بخش اولویت­ بندی هم، حاکی از اهمیت بیشتر «پیامد» و مولفه «مدیریت و رهبری هوشمند» داشته است. نتیجه­ گیری: با توجه به نقش مهمی که مراکز آموزش عالی در جامعه ایفا می ­نمایند و درصدد رفع بخشی از مشکلات کشور هستند، توجه به فاکتورهای موثر بر کسب مزیت رقابتی و رقابت­ پذیری از اهمیت بالایی برخوردار است. نتایج نشان داد فاکتورهای تبیین­ کننده رقابت­پذیری از جمله ضروریات حال حاضر مراکز آموزش عالی در جهت کسب مزیت رقابتی و عملکرد موفق در عرصه­ های علمی بوده است.

کلیدواژه ها

آموزش, کسب مزیت رقابتی, مراکز آموزش عالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.