تاثیر شاخص های مالی بر رشد اقتصادی در کشورهای اسلامی با استفاده از مدل غیرخطی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد مالی، دوره: 17، شماره: 65
  • کد COI اختصاصی: JR_ECJ-17-65_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی آقابابایی

گروه اقتصاد، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

منیژه هادی نژاد

گروه اقتصاد ، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

خشایار سید شکری

گروه اقتصاد ، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

چکیده یکی از عواملی که دستیابی به هدف رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی نقش اساسی ایفا می کند، توسعه بخش مالی هر کشور است. کشورهای برخوردار از نظام مالی توسعه یافته تر ازآن جهت که باعث می شوند اقتصاد موردنظر، توانایی تجربه نرخ های رشد بالاتر را داشته باشد، در مسیر رشد اقتصادی سریع تر قرار می گیرند. هدف اصلی این مقاله بررسی اثر شاخص های توسعه مالی بر  رشد اقتصادی در کشورهای عضو کنفرانس اسلامی می­باشد؛ لذا مقاله حاضر در جهت بررسی این موضوع از یکی از جدیدترین رویکردهای اقتصادسنجی به نام مدل PSTR استفاده و نحوه تاثیرگذاری غیرخطی شاخص های توسعه مالی بر  رشد اقتصادی در کشورهای عضو کنفرانس اسلامی طی دوره زمانی ۲۰۰۸ الی۲۰۲۲ مورد سنجش قرار داد. نتایج به دست آمده از مدل PSTR  بر وجود رابطه غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه دلالت می کند . در مدل PSTR نهایی، پارامتر شیب که بیانگر سرعت تعدیل از یک رژیم به رژیم دیگر می­­باشد برابر با ۰۸۱۸/۲۱ است مکان وقوع تغییر رژیم ۵۹۸۶/۱۰ برآورد شده است. لذا در صورتیکه  شاخص توسعه مالی (نسبت اعتبارات داخلی بانک ها به تولید ناخالص داخلی) از۵۹۸۶/۱۰درصد تجاوز کند، رفتار متغیرها مطابق رژیم دوم خواهد بود و در صورت کمتر بودن از حد آستانه­ای فوق در رژیم اول قرار خواهد گرفت. ضرایب متغیرها(درصد­ها) برآورد شده است. نتایج به دست بیانگر این است شاخص توسعه مالی( نسبت اعتبارات داخلی بانک ها به تولید ناخالص داخلی)در هر دو رژیم تاثیر متفاوتی  بر روی رشد اقتصادی است

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: شاخص های مالی, رشد اقتصادی, کشورهای اسلامی, مدل PSTR طبقه بندی JEL : C۱۰, O۱۶, O۴۰

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.