بررسی ناتوانی عملکردی، پریشانی روانشناختی و کیفیت زندگی بیماران تحت عمل جراحی دیسک کمر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 25، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-25-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی محمودخانی

گروه جراحی مغز و اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

زینب مرادی

دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

یاسر اسمعیل لو

مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

مهدی تیموری

گروه ارتوپدی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

دنیا شیبانی طهرانی

دانشکده فناوری اطلاعات، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: کمردرد یکی از شایع­ترین بیماری­ هایی است که جمعیت عمومی بزرگسالان را با مشکلات متعدد جسمانی، روانی، اقتصادی و اجتماعی روبرو می سازد. باتوجه به آن­که بیماران در این دوران درجات مختلف ناتوانی را تجربه می کنند، مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی و عملکرد در بیماران تحت عمل جراحی دیسک کمر انجام شد.روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی-مداخله ­ای بود که در سال ۱۴۰۱ انجام شد. ۱۲۰ نفر از بیماران تحت عمل جراحی دیسک کمر به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. بیماران قبل از عمل، ۳، ۶ و ۱۲ ماه پس از عمل توسط پرسشنامه فرم کوتاه ۱۲سوالی جهت سنجش کیفیت زندگی، پرسشنامه ناتوانی عملکردی اسوستری برای سنجش شدت ناتوانی، پرسشنامه کیفیت زندگی اروپایی جهت سنجش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و پرسشنامه پریشانی روانشناختی جهت سنجش افسردگی، اضطراب و استرس بررسی شدند. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ و سطح معناداری کمتر از ۰/۰۵ مورد تحلیل قرار گرفتند.یافته ها: کیفیت زندگی در بعد جسمی پس از ۱۲ ماه بهبود نشان داد (۰/۰۵> P). شاخص ناتوانی عملکردی اسوستری از حد شدید به سمت ناتوانی متوسط بهبودیافته و ناتوانی قبل از عمل نسبت به ۱۲ ماه پس از عمل بهبودیافته بود (۰/۰۵> P). شاخص کیفیت زندگی اروپایی پس از گذشت ۱۲ ماه بهبودیافته و نسبت به قبل از عمل تفاوت معنادار داشت (۰/۰۵> P). استرس قبل و ۱۲ ماه پس از عمل تفاوت معنادار داشت (۰/۰۵> P). در نهایت نتایج حاکی از آن بود که بین شاخص ناتوانی عملکردی اسوستری با شاخص توده بدنی (۰/۰۰۲=P) و سن (۰/۰۱=P)، افسردگی با جنسیت (۰/۰۰۳=P) ارتباط معنادار وجود داشت.نتیجه گیری: نتایج نشان داد که کیفیت زندگی، توانایی عملکردی و استرس در بیماران تحت عمل جراحی دیسک کمر، پس از ۱۲ماه بهبودیافته است.

کلیدواژه ها

کیفیت زندگی, ناتوانی, افسردگی, اضطراب, استرس, جراحی دیسک کمر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.