تاثیر محلول دکستروز سالین در مقایسه با نرمال سالین بر مدت فاز فعال زایمان در زنان نولی پار: کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده دوسوکور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 26، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-26-8_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیره قمیان

استاد گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

سیده سپیده حسینی

دستیار تخصصی گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

مصطفی زمرشیدی

پزشک عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

مجید خادم رضائیان

استادیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: زایمان طولانی مدت باعث افزایش پیامدهای نامطلوب مادری و نوزادی می­شود. تعداد بسیار کمی از مداخلاتی که باعث کاهش طول مدت زایمان شده اند، شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تجویز محلول دکستروز سالین در مقایسه با نرمال سالین بر مدت فاز فعال زایمان در زنان نولی پار صورت گرفت. روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور (کورسازی بیمار و تحلیلگر داده ها) که در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ انجام شد، ۶۰ زن نولی پار در فاز فعال زایمان که به بیمارستان­ های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کرده بودند، با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه دریافت کننده سرم نرمال سالین با سرعت ۱۵۰ سی سی در ساعت و دکستروز سالین ۵% با سرعت مشابه تقسیم شدند. پیامد اولیه، بررسی طول مدت فاز فعال زایمان و پیامدهای ثانویه شامل: طول مدت مرحله دوم زایمان و میزان سزارین، پیامدهای مادری و نوزادی بود. تجزیه و تحلیل داده ­ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۵) و آزمون های کای دو و آزمون دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی­ دار در نظر گرفته شد. یافته ­ها: متغیرهای پایه در دو گروه همگن بودند. مدت زمان مرحله دوم و نیز فاز فعال زایمان در گروه دکستروز سالین به طور معنی­ داری کمتر از گروه نرمال سالین بود (۰۰۱/۰p< ). تفاوت معنی­ داری بین دو گروه از نظر میزان سزارین، نیاز به اکسی توسین، عوارض مادری، نمره آپگار دقیقه اول و دقیقه پنجم، عوارض نوزادی و نیاز به NICU مشاهده نشد (۰۵/۰p> ). نتیجه­ گیری: به نظر می رسد مصرف محلول های حاوی دکستروز در زنان نولی پار در حین زایمان در مقایسه با مصرف نرمال سالین، موجب کوتاه شدن مدت زایمان می شود.

کلیدواژه ها

دکستروز سالین, فاز فعال زایمان, نرمال سالین, نولی پار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.