بررسی مفهوم دفاع مشروع در پرتو حملات سایبری (با تاکید بر حمله استاکس نت به تاسیسات هسته ای ایران)
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: مجله مطالعات حقوقی، دوره: 10، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JLSZUT-10-1_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 136
نویسندگان
کارشناس ارشد حقوق بین الملل، دانشگاه قم، قم، ایران
دانشیار حقوق بین الملل دانشکده حقوق، دانشگاه قم
چکیده
یکی از شیوه های نوین تخاصم درصحنه بین المللی، حملاتی است که در بستر فضای سایبری صورت می گیرد، هرچند این حملات پتانسیل ایجاد تلفات گسترده و خسارات وسیع را دارند اما سرعت بالای تغییرات در این حوزه موجب گردیده است که حقوق بین الملل از وضع قواعد جدید متناسب با فضای سایبری عاجز بماند. توسل به مفهوم دفاع مشروع نیز در خصوص این حملات مورد تردید واقع شده و امکان اعمال این حق در این فضا به استناد ماده ۵۱ منشور ملل متحد و یا حقوق بین الملل عرفی از مهم ترین پرسش هایی است که بی پاسخ مانده است. به نظر می رسد در صورتی که حملات سایبری به زیرساخت های حیاتی یک کشور نفوذ کرده و پتانسیل ایجاد تخریب و اضمحلال در حد یک حمله مسلحانه را داشته باشند، مسلحانه فرض شده و دولت قربانی از حق دفاع مشروع برخوردار خواهد بود. در خصوص حمله کرم رایانه ای استاکسنت در سال ۲۰۱۰ به تاسیسات هسته ای ایران، صرف نظر از مسئله انتساب آن به عنوان یک امر موضوعی، حق دفاع مشروع قابل اثبات است.کلیدواژه ها
حملات سایبری, اصل عدم توسل به زور, حمله مسلحانه, دفاع مشروع, استاکس نتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.