اساسی شدن حقوق به مثابه بدیل مشروطه گرایی در دوران جهانی شدن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله مطالعات حقوقی، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JLSZUT-8-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه رحمتی فر

دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه حقوق، اصفهان، ایران

مهدی شهابی

استادیار گروه حقوق دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان

علی اکبر گرجی ازندریانی

دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی تهران

چکیده

چکیده چند سالی است که در گفتمان حقوقی کشور، اصطلاح اساسی سازی حقوق رواج یافته است. حقوق دانان در خصوص معنای این اصطلاح  اختلاف نظر دارند. اختلافی که می تواند ریشه در تفاوت فرایند اساسی سازی در نظام های حقوقی گوناگون داشته باشد. اساسی سازی، اصول و ارزش های مشروطه گرایی و قواعد بنیادین را به شکل عینی و با ضمانت اجرای حقوقی وارد هرم قواعد حقوقی می کند. در سطح داخلی اساسی سازی حقوق، از طریق فرایندی برنامه ریزی شده و غیر اتفاقی پیش می رود و عموما بر تصمیمات و دستورات نهادهای ویژه پاسدار قانون اساسی یا آرای دادگاه های عادی متکی است. در سطح فرا ملی، به موازات ایجاد حکمرانی جهانی، اساسی شدن به صورت فرایندی غیر برنامه ریزی شده و خود به خودی در حال پیشروی است؛ در این سطح اساسی شدن حقوق ریشه در حل مسائل روزمره اداره امور، توسط کنشگران اقتصادی، سیاسی و ... دارد.

کلیدواژه ها

اساسی شدن/اساسی سازی, مشروطه گرایی, جهانی شدن, قضایی شدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.