حق الوکاله های احتمالی و مشروط

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مطالعات حقوقی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JLSZUT-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید صفری

گروه حقوق دانشگاه مراغه

آرتین جهانشاهی

دانشجوی رشته حقوق، دانشگاه مراغه

چکیده

یکی از نهادهای رایج در نظام­های حقوقی کامن­لا به ویژه امریکا، حق­الوکاله مشروط و احتمالی است. در این نوع حق­الوکاله­ها، پرداخت حق الوکاله مشروط به نتیجه دعواست؛ به نحوی که در صورت شکست در دعوا حق الوکاله ای به وکیل تعلق نخواهد گرفت و در صورت پیروزی در دعوا، چند برابر تعرفه حق الوکاله و یا درصدی از محکوم­به، به او تعلق خواهد گرفت. در برخی نظام های حقوقی با وجود پذیرش این توافق ها، در جهت انطباق آن با نظام حقوقی خود، محدودیت هایی ایجاد کرده اند که سبب تفاوت آن و میزان کاربرد و اهمیت حق الوکاله مشروط در مقایسه با امریکا شده است. در برخی نظام­ها نیز نهادهایی با کارکرد مشابه این نوع حق­الوکاله­ها پیش­بینی شده است. در حقوق ایران علی­رغم اصل آزادی قراردادها، مطابق ماده ۸۰ نظامنامه قانون وکالت، نوعی از حق­الوکاله­های مشروط که حق الوکاله بخشی از مدعی به باشد، با ممنوعیت قانونی مواجه است. در این مقاله با هدف معرفی این نهاد در حقوق ایران و با بررسی مزایا و معایب این نوع حق الوکاله­ها در نظام حقوقی امریکا درصدد پاسخ به این سوال خواهیم بود که آیا با توجه به مقررات موجود امکان پذیرش حق­الوکاله­های مشروط در حقوق ایران وجود دارد و بر فرض پذیرش، چه فایده ای بر آن مترتب خواهد بود؟ به نظر می­­رسد با توجه به محدودیت مندرج در نظامنامه قانون وکالت، پذیرش سایر حق الوکاله­های مشروط در حقوق ایران با ممنوعیت قانونی مواجه نباشد و آثار مثبت پذیرش این نوع حق الوکاله­ها در نظام حقوقی امریکا می­تواند برخی موانع اقامه دعوا ازجمله هزینه­های مربوط به حق الوکاله وکیل را در حقوق ایران مرتفع کند.

کلیدواژه ها

حق الوکاله مشروط, حق الوکاله احتمالی, حق الوکاله درصدی, اصل آزادی قراردادها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.