گونه شناسی کیفی نگرش به ازدواج در میان دانشجویان مجرد دانشگاه های اصفهان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی کاربردی، دوره: 34، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JASUI-34-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدصالح طیب نیا

استادیار، گروه معارف اهل البیت دانشکده الهیات و معارف اهل البیت دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

راحله کاردوانی

پژوهشگر گروه خانواده، پژوهشکده مهرستان (مطالعات حکمرانی)، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سعیده یراقی

پژوهشگر گروه خانواده، پژوهشکده مهرستان (مطالعات حکمرانی)، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

ازدواج یک قرارداد اجتماعی سامان‎‍بخش نهاد خانواده و ضرورتی اجتناب‎‍ناپذیر برای بازتولید و تداوم این نهاد و انسجام جامعه محسوب می ‎‍شود و نگرش به آن، تحولات بنیادینی در جامعه ایرانی داشته است. پژوهش حاضر با هدف گونه‎‍شناسی نگرش دانشجویان به ازدواج، با رویکرد کیفی مبتنی بر فهم نظری تلفیقی و با روش تحلیل محتوا انجام شده است. میدان پژوهش، دانشگاه‎‍های شهر اصفهان اند و افراد مطالعه شده با شیوه نمونه‎‍‎‍گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری، ۳۰ نفر از دانشجویان مجرد مقاطع مختلف تحصیلی در این دانشگاه‎‍ها هستند. داده‎‍های پژوهش ازطریق مصاحبه‎‍های نیمه‎‍ساختاریافته جمع‎‍آوری و با استفاده از تکنیک کدگذاری تجزیه وتحلیل شده‎‍اند. براساس یافته‎‍ها، نگرش دانشجویان به پدیده ازدواج در دو چارچوب کلی ساختاری و ایده‎‍ای، در قالب چند گونه اصلی شامل سوژ گی (نگرش ساختارگرایانه و  عاملیت گرایانه)، موقعیتی (نگرش رادیکال و عقلانیت محور) و پیامدی (نگرش تجارت محور و کارکردگرایانه) صورت‎‍بندی شده است. بررسی این سنخ‎‍ها نشان می‎‍دهد وضعیت و شرایط جامعه در حال گذار ایرانی، به گونه ای است که هم زمان از سوی جوانان، شاهد نگرش های مختلف و متعارضی به ازدواج هستیم که در راستای تغییر، نیازمند طیفی از اقدامات متمایز است. هریک از سنخ‎‍های نگرشی، رفتارهای متفاوتی را در پی دارد و سیاست گذاری در راستای بهبود وضعیت ازدواج ازطریق تقویت نگرش کارکردگرایانه، که ازدواج را پاسخی امن و رشدیافته به نیازهای عاطفی، جنسی و ارتباطی انسان می‎‍داند، و نیز اقناع نگرش عقلانیت‎‍محور با ایجاد زمینه‎‍های اقتصادی، قانونی و اجتماعی تسهیل ازدواج، پیشنهاد می‎‍شود. در این راستا می‎‍توان از الگوهای یادگیری، شناختی و کارکردی، در فرایند تغییر نگرش و سپس رفتار ازدواج بهره برد.

کلیدواژه ها

ازدواج, گونه‎‍شناسی, نگرش, دانشجویان, دانشگاه‎‍های اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.