اثربخشی درمان شناختی رفتاری متمرکز بر واحد پردازه ای (MCBT) بر کاهش پرخاشگری و رفتارهای ضد اجتماعی نوجوانان بیش فعال

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی بالینی و شخصیت، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CPAP-20-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن شاکری نسب

دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران

فرزانه آسیایی

دکتری گروه روانشناسی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران

سجاد قربانی اسفیدان

دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران

مصطفی پارسا نژاد

کارشناس ارشد گروه روانشناسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران

چکیده

مقدمه: وجود اختلال بیش فعالی در نوجوانان بعضا باعث بروز رفتارهای اجتماعی نامناسب می گردد و در این رابطه رویکردهای آموزشی و درمانی مختلفی به کاربرده می­شود که درمان شناختی- رفتاری واحد پردازه ای از آن جمله است. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر درمان شناختی رفتاری متمرکز بر واحد پردازه ای بر کاهش پرخاشگری و رفتارهای ضداجتماعی نوجوانان بیش فعال بود.روش: این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده و جامعه آماری آن را کلیه نوجوانان پسر بیش فعال مراجعه کننده به مرکز مشاوره نگرش پویای ذهن شهر  بجنورد در سال ۱۴۰۰ تشکیل داده­اند. نمونه موردنظر نیز شامل ۲۰ نفر از این نوجوانان بوده که به روش نمونه­گیری هدفمند  و بر اساس ملاک­های ورود و خروج به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه ۱۰ نفره آزمایش و کنترل گمارده شده اند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه پرخاشگری باس و پری(AGQ) و پرسشنامه رفتارهای ضداجتماعی بارت و دونلان(STAB) بوده و گروه آزمایش به مدت ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای تحت برنامه درمان شناختی رفتاری متمرکز بر واحد پردازه ای قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده نیز به روش تحلیل کوواریانس انجام شد.نتایج: نتایج نشان داد، درمان شناختی رفتاری متمرکز بر واحد پردازه ای بر کاهش پرخاشگری و رفتارهای ضداجتماعی نوجوانان بیش فعال تاثیر معناداری دارد(۰۵/۰> P).بحث و نتیجه گیری: به طورکلی می توان نتیجه گرفت که این برنامه در جهت کاهش پرخاشگری و رفتارهای ضداجتماعی نوجوانان بیش فعال موثر است و پیشنهاد می شود مشاوران و درمانگران از این رویکرد در جهت کاهش رفتارهای منفی نوجوانان بیش فعال استفاده نمایند

کلیدواژه ها

درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای, پرخاشگری, رفتارهای ضداجتماعی, نوجوانان بیش فعال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.