کاربست تئوری درمانی پذیرش و تعهد (ACT) بر رگه شخصیتی اضطرابی، الکسی تایمیا و تبعیت از درمان در زنان مبتلا به سرطان پستان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی بالینی و شخصیت، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CPAP-18-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر صفرزاده

دانشگاه آزاد اسلامی واحداهواز

کریم سواری

دانشگاه پیام نور

چکیده

مقدمه: سرطان پستان یکی از بیماری هایی است که می تواند به دلیل سختی درمان و مزمن بودن بیماری بر سلامت روانی و اجتماعی افراد مبتلا و خانواده های آنان تاثیر بگذارد. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی کاربست تئوری درمانی پذیرش و تعهد بر رگه شخصیتی اضطرابی، الکسی تایمیا و تبعیت از درمان در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.روش: پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح های پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان شهر اهواز بود و نمونه پژوهش شامل ۱۸ زن مبتلا به سرطان پستان (۹ نفر گروه آزمایش و ۹ نفر گروه گواه) بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. از هردو گروه براساس پرسشنامه شخصیتی اضطرابی آیزنک، آیزنک و بارت، پرسشنامه الکسی‎ تایمیا تورنتو و پرسشنامه تبعیت از درمان سید فاطمی و همکاران پیش آزمون به عمل آمد و گروه آزمایش ۸ جلسه ۶۰ دقیقه ای در معرض درمان پذیرش و تعهد قرار گرفتند. سپس از پایان مداخله، پس آزمون در هر دو گروه اجرا شد. تحلیل داده ها از طریق آزمون کوواریانس چندمتغیری صورت گرفت.نتایج: تحلیل حاصل از آزمون کوواریانس چندمتغیری نشان داد بین گروه آزمایش و کنترل از نظر رگه های شخصیتی اضطرابی، الکسی تایمیا و تبعیت از درمان تفاوت معناداری وجود دارد (۰.۰۰۰۱> p).بحث و نتیجه گیری: طبق نتایج مشخص شد برنامه پذیرش و تعهد، مداخله درمانی موثری برای کاهش رگه شخصیتی اضطراب برون گردی، نورزگرایی و سایکوزگرایی، الکسی تایمیا، و همچنین بهبود تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به سرطان پستان است. بنابراین پیشنهاد می شود که مداخله همراه با درمان های پزشکی برای بهبود سطح کیفیت زندگی و تبعیت از درمان بیماران مبتلا به سرطان ارائه شود.

کلیدواژه ها

تئوری درمان پذیرش و تعهد, رگه شخصیتی اضطرابی, الکسی تایمیا و تبعیت از درمان, سرطان پستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.