اثربخشی طرح واره درمانی بر کاهش اضطراب و افسردگی و بهبود عملکرد جنسی زنان مبتلا به واژینیسموس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی بالینی و شخصیت، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CPAP-18-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مطهره نصرت آبادی

دانشگاه لرستان

علی افضلی گروه

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زرند

چکیده

مقدمه: یکی از اختلالات عملکرد جنسی که می تواند تاثیر ناخوشایندی بر سلامت روان زنان و روابط زناشویی آنان گذارد، واژینیسموس است. هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی طرح واره درمانی بر کاهش اضطراب و افسردگی و بهبود عملکرد جنسی زنان مبتلا به واژینیسموس شهر کرمان بود.روش: پژوهش حاضر تحلیلی توصیفی از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرمان با اختلال واژینیسموس بود، ۳۰ نفر به عنوان نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل [هر گروه ۱۵ نفر] قرار گرفتند. گروه آزمایش ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای هفتگی به صورت گروهی مورد طرح واره درمانی قرار گرفتند. پرسشنامه های اضطراب کتل [۱۹۷۳]، افسردگی بک [۱۹۸۸] و عملکرد جنسی روزن و همکاران [۲۰۰۰] در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر روی دو گروه اجرا گردید. داده ها پس از گردآوری با استفاده از تحلیل کواریانس و اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج:نتایج حاکی از آن بود که طرح واره درمانی، موجب کاهش معنادار در میانگین نمرات اضطراب و افسردگی و افزایش معنادار در میانگین نمرات عملکرد جنسی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل گردید [۰۰۱/۰> P]. میزان اضطراب و افسردگی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری ۱۲ماهه نسبت به مرحله پیش آزمون کاهش معناداری داشت [۰۰۱/۰> P] و همچنین میزان عملکرد جنسی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری ۱۲ماهه نسبت به مرحله پیش آزمون افزایش معناداری داشت [۰۰۱/۰> P].بحث و نتیجه گیری: بر پایه یافته های این پژوهش نتیجه گرفته می شود که اثربخشی طرح واره درمانی بر کاهش اضطراب و افسردگی و بهبود عملکرد جنسی مراجعین به مراکز مشاوره موثر می باشد.

کلیدواژه ها

طرح واره درمانی, اختلال واژینیسموس, اضطراب, افسردگی, عملکرد جنسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.