اثربخشی گروه درمانی به شیوه شناختی رفتاری بر کاهش اضطراب امتحان و افزایش خودکارآمدی دانش آموزان دختر اول دبیرستان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی بالینی و شخصیت، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CPAP-13-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی پسندیده

دانشگاه پیام نور

معصومه طاهری

دانشگاه آزاد اسلامی، پردیس علوم و تحقیقات رشت

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر باهدف اثربخشی گروه درمانی به شیوه شناختی رفتاری بر کاهش اضطراب امتحان و افزایش خودکارآمدی دانش آموزان دختر اول دبیرستان انجام گردیده است. روش: روش پژوهش آزمایشی و بر اساس طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل ۶۰ نفر از دانش آموزان دختر اول دبیرستان که در مدارس سیاهکل در سال ۹۴- ۹۳ به تحصیل اشتغال دارند بوده است. نمونه آماری شامل افرادی است که در مقیاس اضطراب حداقل یک نمره بالاتر از میانگین و در مقیاس خودکارآمدی حداقل یک نمره پایین تر از میانگین به دست آوردند؛ که به صورت تصادفی در دو گروه ۱۵ نفر (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. سپس به گروه آزمایش، آموزش شناختی رفتاری که ۸ جلسه و هر جلسه به مدت ۹۰ دقیقه و هر هفته یک جلسه آموزش داده شد به گروه کنترل در این مدت هیچ آموزشی داده نشد، در پایان بر روی هر دو گروه به طور هم زمان و در شرایط یکسان پس آزمون اجرا گردید. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر و پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره موردبررسی قرار گرفت و کلیه عملیات آماری به کمک نرم افزار «اس. پی. اس. اس. ۲۰»  انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که آموزش گروه درمانی به شیوه شناختی رفتاری بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دختر اول دبیرستان اثر معنی دار وجود نداشت (۰۰۱/۰= ، ۸۶۷/۰=P، ۰۳/۰= (۱،۲۶)F). ولی در افزایش خودکار آمدی دانش آموزان اثر معنی دار وجود داشت (۳۲/۰= ، ۰۰۲/۰=P، ۱۳/۱۲= (۱،۲۶)F). بحث و نتیجه گیری: گروه درمانی به شیوه شناختی رفتاری برافزایش خودکار آمدی دانش آموزان دختر اول دبیرستان موثر بوده است.

کلیدواژه ها

گروه درمانی, شناختی رفتاری, اضطراب امتحان, خودکارآمدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.