ساخت، اعتبار و پایایی پرسشنامه اضطراب هستی (QFEA)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی بالینی و شخصیت، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CPAP-13-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راحله مسعودی ثانی

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

بهمن بهمنی

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

علی عسگری

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

محمدسعید خانجانی

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

نسیم پاک نیا

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

چکیده

مقدمه: هدف پژوهش حاضر، طراحی پرسشنامه اضطراب هستی (مرگ، آزادی، تنهایی و ناپایداری معنا) و بررسی اعتبار و پایایی آن بود. طرح پژوهشی، مطالعه اکتشافی از نوع ابزارسازی و اعتبارسنجی بود. روش: این پژوهش دارای سه مرحله بوده است. مرحله اول بررسی مبانی نظری و چهارچوب های مفهومی اضطراب هستی؛ مرحله دوم تدوین پرسشنامه اضطراب هستی و برآورد اعتبار محتوایی آن؛ و مرحله سوم گسترش اعتباریابی و بررسی پایایی ابزار. به منظور برآورد اعتبار و پایایی ابزار ۵۰۵ نفر از کارمندان و دانشجویان ۵ دانشگاه مستقر در شهر تهران با روش نمونه گیری چندمرحله ای خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های نشانگان افت روحیه و اضطراب مرگ به عنوان ابزارهای برآورد اعتبار هم زمان و همگرا و پرسشنامه اضطراب هستی به عنوان ابزار اصلی، پاسخ گفتند. نتایج: یافته ها نشان می دهد اعتبار محتوای ابزار بر اساس نظر ۱۰ متخصص، به روش آی. سی. سی. برابر ۹۵/۰ و اعتبار هم زمان و همگرا به ترتیب ۸۲/۰ و ۵۵/۰ می باشد و تحلیل عاملی اکتشافی و چرخش عامل ها به شیوه واریماکس، نشان می دهد ساختار نظری پرسشنامه از ۴ عامل تشکیل شده که بر این اساس نام گذاری عامل ها طبق مبانی نظری صورت گرفت. تحلیل عاملی تاییدی نیز بیانگر نیکویی برازش عامل هاست. همچنین پایایی ابزار نیز به روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی به ترتیب برابر ۸۲/۰ و ۸۶/۰ حاصل گشت. بحث و نتیجه گیری: به طورکلی می توان نتیجه گرفت پرسشنامه ای استاندارد با ۲۹ گویه و ۴ خرده مقیاس، برای سنجش اضطراب هستی به زبان فارسی، در دست است.

کلیدواژه ها

اضطراب, اضطراب هستی, اعتبار, پایایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.