ارزیابی و رتبه بندی عوامل موثر بر ادراک حس معنویت در فضای داخلی مساجد (مطالعه موردی: مسجد نصیرالملک- شیراز)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی، دوره: 10، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_IIC-10-40_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا ملکی

دانشجوی دکتری معماری، گروه معماری، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

قادر بایزیدی

استادیار، گروه معماری، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

علی یونسی

استادیار، گروه علوم اعصاب، دانشکده فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

فرزین چاره جو

استادیار، گروه طراحی و برنامه ریزی شهری، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

چکیده

طراحی مساجد در تاریخ معماری ایران، همواره نقطه به اوج رسیدن هنر و معماری اسلامی بوده است. معماری مساجد به دنبال الهام از مفاهیم کلام الهی است تا فضایی ایجاد نماید که عالم ملکوت و عالم ناسوت را قرین هم سازد و فضای معنوی واحدی را بیافریند. در این پژوهش به بررسی میزان تاثیرگذاری عوامل موثر بر ادراک حس معنویت در فضای داخلی مسجد نصیرالملک شیراز پرداخته شده است. در این راستا ابتدا پارامترهایی که در ادراک حس معنویت موثر هستند مشخص شد و سپس تعداد ۱۲۰ پرسشنامه از دانشجویان معماری و شهرسازی دانشگاه شیراز جمع آوری گردید که روایی و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. سپس با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM) به تجزیه و تحلیل پرداخته تا رابطه بین پارامترها بر یکدیگر مشخص گردد. عوامل موثر بر ادراک حس معنویت، عوامل اجتماعی، عوامل حسی، عوامل کالبدی و عوامل محیطی می باشد که نتایج نشان می دهد تفاوت معنی داری در رتبه شاخص ها وجود دارد. در ادامه شاخص ها بر اساس میزان تاثیر بر ادراک معنویت از رتبه ۱ به معنای بیشترین تاثیر تا رتبه ۱۵ به معنای کمترین تاثیر مرتب شده اند. یافته ها نشان می دهد بیشترین تاثیر بر ادراک معنویت مربوط به شاخص های کالبدی است.

کلیدواژه ها

معماری، حس معنویت، مسجد نصیرالملک، روش معادلات ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.